IFSEC 2019 in teken van ‘convergence’

De International Fire & Security Exhibition & Conference (IFSEC) trok in juni – volgens opgaaf van de organisatie – 34.756 bezoekers uit 117 landen naar Londen. De beurs stond dit jaar vooral in het teken van de meerwaarde die is te behalen door diepgaande integratie van beveiligingssystemen onderling én met andere gebouwbeheersystemen. Dit biedt voordelen als meer gebruiksgemak en kostenbesparing door bijvoorbeeld energiezuiniger te werken, maar het gaat ook gepaard met nieuwe cyberrisico’s.

Op de beursvloer toonden ruim vijfhonderd exposanten hun nieuwste producten en diensten op het gebied van onder meer videobewaking, inbraak- en brandbeveiliging, toegangssystemen, hang- en sluitwerk, terreinbeveiliging en cybersecurity. Bezoekers konden alle dagen seminars en workshops bijwonen over onderwerpen als ‘Future Proof your CCTV Networks’, ‘Social Media and Internet Security: A new Opportunity’ en ‘AI and Machine Learning for Security: has its time come?’. Gelijktijdig vonden in het beursgebouw ExCeL ook de vakevenementen Safety & Health Expo en de op brandbeveiliging gerichte Firex plaats.

Naast integratie ging veel aandacht uit naar cybersecurity. Tijdens de beurs vond de eerste National Surveillance Camera Day in Engeland plaats, waar de nieuwe ‘Secure by Default’ standaard werd gepresenteerd. In deze standaard zijn de minimum vereisten omschreven waaraan producten moeten voldoen om gebruikers te garanderen dat nieuwe netwerkvideoproducten ‘out of the box’ en ‘by default’ zoveel mogelijk cyberveilig  zijn en kunnen worden aangepast om ook bestand te blijven tegen uiteenlopende risico’s.

Noviteiten
Onderstaand een overzicht van de belangrijkste noviteiten op de beursvloer.

Nieuw bij Avigilon was Avigilon Control Center (ACC) 7, dat op basis van kunstmatige intelligentie en videoanalytics bepaalt welke informatie in camerabeelden het meest belangrijk is en extra onder de aandacht wordt gebracht van centralisten in meldkamers. Door gebruik te maken van Appearance Search en Unusual Motion Detection van Avigilon worden incidenten snel gedetecteerd, waarna deze kunnen worden geverifieerd en actie kan worden ondernomen.

Bij Axis Communications was te zien hoe dankzij de door de fabrikant ontwikkelde ARTPEC-7 chip de rekenkracht van bewakingscamera’s wordt vergroot, waardoor onder meer nieuwe mogelijkheden ontstaan in combinatie met kunstmatige intelligentie. Nieuwe producten waren de multidirectionele, vierkanaals AXIS P3719-PLE netwerkcamera en AXIS A8207-VE deurstation, dat toegangscontrole, audio en videobewaking integreert in één apparaat. Ook werd op de stand live Axis Optimizer gedemonstreerd voor Milestone XProtect.

CSL presenteerde een nieuwe variant van de in 2018 geïntroduceerde CSL Router. De router beschikt over twee 4G WorldSIM’s, waarvan er één is geactiveerd terwijl de andere standby blijft om een betrouwbare verbinding te garanderen. Zowel enkele als dual-SIM opties versturen data over 4G voor een directe en versleutelde internetverbinding op locaties waar bedrade breedbandverbindingen langzaam, onbetrouwbaar of simpelweg niet beschikbaar zijn.

Bij Dahua Technology waren integratie en kunstmatige intelligentie centrale thema’s op de stand. Zo waren nieuwe IP-camera’s te zien die automatisch een alarmmelding versturen naar de beheerder zodra binnen een bepaalde zone een indringer is gedetecteerd. Dit kunnen zowel personen als voertuigen zijn. Dankzij ledverlichting is ook op donkere terreinen betrouwbare detectie mogelijk. Ook te zien waren nieuwe PTZ-camera’s die beschikken over infraroodverlichting met een bereik van 450 meter.

Eagle Eye Networks maakte tijdens de beurs de introductie bekend van EE Connect, een veilige en plug&play Open Source Secure Camera to Cloud Connectivity Software Development Kit (SDK), die vrij kan worden gebruikt door camerafabrikanten, ontwikkelaars van video management software (VMS), installateurs en eindgebruikers. Dankzij EE Connect kunnen camera’s, DVR’s en encoders worden verbonden met ieder cloudsysteem dat EE Connect implementeert, zoals Eagle Eye Cameramanager en Eagle Eye Cloud VMS platformen.

Genetec presenteerde Security Center 5.8, de nieuwste versie van het Unified Security Platform. Deze heeft flexibel aanpasbare live dashboards voor onder meer het realtime weergeven van camerabeelden van incidenten in combinatie met gegevens over de omgeving, uitgebreide features die de privacy beschermen, een nieuwe mobiele app en functionaliteiten die gebruikers meer inzicht bieden in de status van het beveiligingssysteem. Zo kunnen gebruikers beschikken over interactieve plattegronden en meer mogelijkheden om informatie uit te wisselen.

Hanwha Techwin toonde onder andere de nieuwe Wisenet X Plus 2 en 5 megapixel domecamera’s met een vierdelig modulair ontwerp voor eenvoudige installatie. De sensormodules worden daarbij met magneten bevestigd in de domebehuizing. De Wisenet PNM-9320VQP heeft vier uitwisselbare multi-megapixel lensmodules die gezamenlijk een naadloos 360 graden beeld vastleggen met een resolutie tot 20 megapixel.

Hikvision toonde samen met Pyronix het ruime assortiment met onder meer videobewaking, inbraakdetectie en toegangscontrole met verschillende toepassingen voor onder meer het MKB, maar ook highend oplossingen voor luchthavens of bedrijventerreinen. Te zien waren op de stand onder andere HikCentral VMS, Deep Learning-technologie, panoramische camera’s, Turbo HD-, Pro- en Ultra-cameraseries, toegangscontrolesystemen en videointercoms, Smart Retail en Smart City en de DarkFighterX-technologie.

Nieuw bij IDIS was AI in the Box (DV-2116) dat beschikt over IDIS Deep Learning Analytics (IDLA) en is ontwikkeld voor kleine tot gemiddeld grote toepassingen. De plug&play toepassing heeft een NVDIA GTX1060 GPU chipset die gelijktijdige analyse van maximaal zestien kanalen mogelijk maakt. Het systeem biedt betrouwbare detectie en classificatie van onder andere personen, auto’s en fietsen, detectie van indringers en mensen die rondhangen op een locatie, intelligente zoekfuncties en het volgen van personen of voertuigen op basis van bijvoorbeeld kleur of kenteken.

Intercoax levert oplossingen voor IP netwerksystemen met transmissie over grote afstanden via Ethernet en Power over Ethernet (PoE) over coaxbekabeling. Dankzij de systemen van Intercoax is het eenvoudig om analoge systemen te upgraden naar PoE IP-systemen gebruikmakend van de bestaande coaxbekabeling, inclusief transmissie van data en voeding over grote afstanden.

Mobotix en CNL Software toonden het IPsecuritycenter PSIM-systeem waarmee gebouwbeheerders een beter overzicht krijgen van de actuele status in en om hun gebouw met meer mogelijkheden tot integratie van uiteenlopende sensoren, systemen en apparaten. Het systeem ondersteunt sinds kort geavanceerde biometrische authenticatie.

Nieuw bij Morse Watchmans was Keywatcher Fleet als uitbreiding op de bekende Keywatcher Touch en Assetwatcher systemen. Het nieuwe sleutelbeheersysteem is specifiek ontwikkeld voor het beheer van grotere wagenparken met bedrijfsauto’s, inclusief uitgifte en inname van autosleutels op meerdere locaties en uitgebreide rapportagemogelijkheden die inzicht bieden in het gebruik van bedrijfsvoertuigen. Beheerders ontvangen meldingen als een ongeautoriseerde persoon probeert een voertuig te gebruiken of als het rijbewijs van een medewerker is verlopen.

Bij Nedap was onder andere ANPR Lumo te zien, een geavanceerde lezer voor toegangscontrole op basis van automatische kentekenherkenning (ANPR).

Nieuws bij ONVIF (Open Network Video Interface Forum) was onder meer de ontwikkeling van een aantal nieuwe standaarden. Zo wordt gewerkt aan een profile voor cloudvideosurveillance en een profile voor toepassing van kunstmatige intelligentie in beveiligingssystemen, vertelde ONVIF-voorzitter Per Bjorkdahl. Ook worden bestaande profiles geactualiseerd, bijvoorbeeld met een standaard voor het exporteren van videobeelden inclusief een tijdstempel, opdat onderzoekers beelden uit meerdere bronnen eenvoudiger met elkaar in verband kunnen brengen. Elf jaar na de oprichting telt ONVIF momenteel 501 leden en er zijn inmiddels ruim twaalfduizend conformante producten op de markt verkrijgbaar.

Nieuw bij SALTO Systems was de NEO cilinder, een compacte en energiezuinige elektronische cilinder die kan worden geïnstalleerd op standaard deuren, schuifdeuren, poorten of serverkasten. De IP66­klasse cilinder is weersbestendig en beschikt over de nieuwste technologie die eindgebruikers meer controle biedt over deuren, inclusief rapportages en meldingen. Ook te zien was de nieuwe draadloze SVN-Flex technologie die een hoger beveiligingsniveau en meer gebruikersgemak biedt. Zo hoeven gebruikers niet meer langs bepaalde deuren te lopen voor het updaten van toegangskaarten, maar kunnen toegangsrechten altijd en overal worden bijgewerkt. Iedere deur kan geactiveerd worden om kaarten te updaten.

Bij Satel ging de aandacht uit naar onder meer de SLIM Line, een nieuwe serie bewegingsdetectoren die een fraai ontwerp combineren met installatiegemak en uitgebreide functionaliteiten. Het tweeweg draadloze systeem ABAX 2 (Grade 2) biedt een groot bereik tot 2000 meter in open gebieden, terwijl de batterijen tot acht jaar meegaan zonder vervanging. Op de stand waren ook integraties te zien van de bekende INTEGRA centrales met Control4, Crestron, RTI en KNX.

Texecom toonde hoe de Texecom Cloud, TexecomPro App, Texecom Connect en de nieuwe Texecom Academy beveiligingsinstallateurs helpen met het bieden van nieuwe mogelijkheden aan hun klanten. Met Texecom Cloud kunnen installateurs meerdere alarmsystemen beheren met één eenvoudige interface, waardoor zij meer efficiënt kunnen werken. TexecomPro geeft installateurs directe toegang tot alle handleidingen, productinformatie, gidsen en technische bulletins van de fabrikant en andere bruikbare informatie waaronder het online (Engelstalige) Installer Forum.

Uniview demonstreerde een groot aantal nieuwe producten, waaronder nieuwe camera’s en recorders, de PixelSense technologie en videodeurintercoms. Nieuw waren mini PTZ-domecamera’s die beschikken over een microfoon en luidspreker die meedraaien met de lens, om te garanderen dat beeld en geluid altijd uit dezelfde richting komen. Het Uni OS heeft een nieuwe gebruikersinterface voor een snellere en eenvoudigere bediening. De software beschikt ook over intelligente functies voor bijvoorbeeld het automatisch detecteren en vastleggen van alle gezichten in het beeld.

Vanderbilt toonde het volledige assortiment oplossingen voor toegangscontrole en inbraakdetectie, met onder meer ACT Enterprise, ACT365, SPC en SPC Connect. Nieuw waren de ACTpro PoE controllers. Met zusterbedrijf ComNet liet Vanderbilt zien hoe gezamenlijk producten en diensten worden geboden zoals hardened Ethernet, commercial Ethernet, extended Ethernet, draadloos Ethernet, optische interfaces en voedingssystemen.

Nieuw bij Vivotek was een systeem voor detectie van personen zoals indringers op terreinen dat is gebaseerd op Deep Learning-technologie. Het systeem analyseert menselijk gedrag, leert continu bij en waarschuwt proactief bij herkenning van verdacht gedrag. De analyse richt zich alleen op menselijk handelen en reduceert onterechte alarmen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bewegende takken of dieren. Als een van de oprichters van de Open Security & Safety Alliance (OSSA), toonde Vivotek op de stand een innovatieve, op Android gebaseerde AI camera. De OSSA streeft naar een gemeenschappelijk gestandaardiseerd platform voor security en safetysystemen.

Western Digital had dit jaar geen eigen stand op de beursvloer, maar toonde in een lounge het uitgebreide assortiment ‘edge-to-core’ opslagsystemen van SD-kaarten tot en met de bekende WD Purple harde schijven en enterprise oplossingen die specifiek zijn ontwikkeld voor videobewaking in combinatie met steeds hogere resoluties tot 4K en videoanalytics. Om beveiligingsinstallateurs te helpen met het berekenen van de vereiste opslagcapaciteit van camerasystemen, de calculator van Western Digital uitkomst. Deze app voor iOS en Android berekent direct na invoering van de gewenste specificaties van het systeem, bijvoorbeeld een x-aantal 4K-camera’s, 8 fps en 24/7 actief, hoevel opslagcapaciteit is vereist.

SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.