CCV: keurmerk voor integere slotenmakers bestaat al met PKVW

Het programma Opgelicht?! van AVROTROS besteedde begin september aandacht aan malafide slotenmakers die consumenten opzadelen met slecht werk en torenhoge rekeningen. Het gaat vooral om bedrijven die spoedhulp leveren aan bewoners die zichzelf per ongeluk hebben buitengesloten.

Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS benadrukte in de uitzending dat  er een keurmerk voor integere slotenmakers moet komen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) geeft met klem aan dat dit keurmerk er reeds is.

Veel klachten zijn afkomstig van (vaak oudere) mensen die een slotenmaker bellen als zij niet meer hun eigen woning binnen kunnen komen. Zij zoeken op internet naar hulp. Dan is een niet-erkende 24uurs slotenservice, die gebruik maakt van betaalde advertentiemogelijkheid van Google, vaak de eerste die oplossing biedt. Helaas houden juist deze slotenserviceverleners er doorgaans geen correcte werkwijze op na, aldus het CCV.

Op het moment dat deze onbetrouwbare slotenmaker bij de bewoner in actie is geweest, vraagt hij een buitensporig hoog bedrag voor zijn geleverde diensten, die vaak ook nog eens van slechte kwaliteit zijn en waarbij veel schade wordt toegebracht aan het gevelelement. Vaak wordt de bewoner gedwongen een handtekening te zetten op een overeenkomst, terwijl later pas het bedrag wordt ingevuld. Of de bewoner wordt afsluitend geconfronteerd met een opslag van honderd procent in verband met een geldend avondtarief.

Volgens Susanne Schat, adviseur bij het CCV, is er maar op een manier iets aan te doen, namelijk: “de situatie voor zijn”. Voor integere en betrouwbare slotenmakers bestaat er een keurmerk, genaamd het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). In Nederland zijn 230 erkende PKVW-bedrijven actief die elk jaar gecontroleerd en geauditeerd worden en een Verklaring Omtrent Gedrag moeten overleggen. Het is een landelijk netwerk van slotenmakers die met recht het keurmerk PKVW voeren. “Maar je moet ze in een noodsituatie wel weten te vinden”, benadrukt Schat. Om deze situatie voor te zijn, adviseert zij om preventief het telefoonnummer van een erkend PKVW-bedrijf in je telefoon te zetten.

Op de website van het CCV zijn hier direct betrouwbare slotenmakers die PKVW-erkend zijn te vinden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →