ADI Expo 2019: compleet beeld van beveiligingstechnologie

Videobewaking, inbraakdetectie, toegangscontrole en brandbeveiliging: ruim veertig toeleveranciers van ADI Global Distribution toonden hun nieuwste producten en diensten tijdens de jaarlijkse ADI Expo, die op 11 april plaatsvond op de nieuwe locatie Taets Art & Event Park in Zaandam. Gedurende de goed bezochte dag vonden verschillende seminars plaats over actuele onderwerpen en was tijdens een Camera Shootout live te zien hoe verschillende types IP-camera’s van meerdere fabrikanten presteren onder uitdagende omstandigheden.

Na de afgelopen jaren te hebben plaatsgevonden in de regio Utrecht, verhuisde de ADI Expo dit jaar naar de nieuwe locatie Taets Art & Event Park in Zaandam. De gebouwen van Taets langs het Noordzeekanaal zijn onderdeel van het industriële erfgoed op het Hembrugterrein, een monumentaal industrieterrein daterend uit 1897. Hier toonden veertig toeleveranciers van ADI Global Distribution hun nieuwste producten en diensten op het gebied van onder andere cameratoezicht, toegangsverlening, inbraak- en brandbeveiligingssystemen. Tot de deelnemers behoorden AG Neovo, Axis Communications, Bandit, CDVI, Dahua Technology, Eaton, Elmdene, GJD, Hanwha Techwin, HID Global, Hikvision, Honeywell, Optex Technologies, Promise Technology, Resideo (Videofied), Sony, STI, Takex, Texecom, Visonic, Western Digital en Yuasa. De hal was verdeeld in meerdere rijen met stands, waar de producten live werkend waren te zien en beveiligingsinstallateurs direct hun vragen konden stellen aan vertegenwoordigers van de fabrikanten.

Kennisdeling
Naast het bieden van een ruim aanbod aan beveiligingstechnologie, ondersteunt ADI Global Distribution installateurs met technische support en het delen van kennis. Dit gebeurt niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk. Hiertoe is het ADI Projectenteam opgericht, dat klanten van de distributeur kan helpen van vraag tot en met oplevering van projecten. Te denken valt aan advisering over producten voor specifieke omstandigheden op locatie bij de eindgebruiker, projectregistratie, een uitgewerkt beveiligingsplan en hulp bij het opstellen van offertes, uitvoering, in bedrijfstellen en oplevering van projecten.

Tijdens de ADI Expo vond meerdere keren een Camera Shootout plaats, waarbij live was te zien hoe IP-camera’s van meerdere fabrikanten presteren bij daglicht, duisternis en bij een verminderde zichtbaarheid door mistontwikkeling. Zowel traditionele (optische) als thermische camera’s werden getest.

Seminars
Gedurende de dag vonden in twee zalen interessante seminars plaats over actuele onderwerpen zoals technologietrends, de uitfasering van ISDN en PSTN per 1 september 2019 door KPN, de meerwaarde van kunstmatige intelligentie voor videobewaking, clouddiensten, nieuwe 4G security routers, noodstroomvoorzieningen die de continu werking van vitale beveiligingssystemen verzekeren tijdens stroomuitval of spanningspieken, opslagsystemen voor grote hoeveelheden videobeelden en brandveilige bekabeling.

De Hikcentral video management software ontsluit alle video-, toegangs- en inbraakalarmsystemen van Hikvision in één gebruiksvriendelijk platform. “Hoewel Hikcentral in de basis niet is bedoeld voor het opnemen van camerabeelden, kan dit wel via de pStor-functie en in de nabije toekomst ook in de cloud”, vertelde Rolf van den Hoek, Key Accounts Manager Netherlands bij Hikvision. Bij alarmen ziet de gebruiker in één overzicht de status van de meldingen, inclusief bijbehorende videobeelden en de locatie op een virtuele plattegrond. Alarmen kunnen niet worden genegeerd. De audittrail geeft alle handelingen weer van de centralisten in de meldkamer, zoals hoe zij hebben gereageerd en of dat binnen een bepaalde vooraf ingestelde periode gebeurde. Dankzij de ‘health monitoring’-functie wordt in het dashboard direct weergegeven als er een camera uitvalt. Ander nieuws van Hikvision waren onder meer de nieuwe thermische camera’s TD11XX en TD12XX die bij uitstek toepasbaar zijn voor bewaking van terreinen met weinig verlichting of vroegtijdige detectie van broei en toegangscontrolesystemen met tourniquets die worden bediend op basis van gezichtsherkenning.

Hoe eenvoudig een toegangscontrolesysteem in de praktijk kan worden geconfigureerd, werd gedemonstreerd door Gerrald Beute en Jeroen van Loon van CDVI. Zij lieten zien hoe binnen een tijdsbestek van tien minuten vijf controllers met in totaal tien deuren waren te programmeren met verschillende toegangsrechten voor gebruikers. Het Atrium-systeem werkt met zowel lezers van CDVI als van andere fabrikanten.

Kunstmatige intelligentie
Bij Dahua Technology was te zien hoe kunstmatige intelligentie waarde toevoegt aan videobewakingssystemen. “Zo worden personen en voertuigen nog betrouwbaarder gedetecteerd en herkend waardoor het aantal onterechte alarmmeldingen wordt gereduceerd”, aldus Marc Sluiter van Dahua Technology. Tevens ontstaan er nieuwe mogelijkheden om processen te automatiseren met minder menskracht of de omzet te verhogen door op basis van verzamelde data de inzet van winkelpersoneel af te stemmen op de tijden waarop de winkel het best wordt bezocht en de winkelvloer efficiënter in te richten naar aanleiding van de meest gevolgde looproutes. De camera’s verzamelen uiteenlopende metadata, zoals geslacht, leeftijd, soort kleding en gezichtsuitdrukking van mensen en onder meer het kenteken, soort en merk van voertuigen. Bij zowel personen als voertuigen wordt naast het vastleggen van karaktereigenschappen ook het gedrag geanalyseerd. Daarbij is het zelfs mogelijk personen op camerabeelden te herkennen op basis van de manier waarop zij lopen. Ook kunnen voorspellingen worden gedaan over bijvoorbeeld te verwachten verkeersdrukte op bepaalde locaties.

Texecom presenteerde Texecom Connect, Pro en Cloud, waarmee zowel installateurs als eindgebruikers de voordelen van clouddiensten kunnen benutten. “Dankzij de Texecom Connect App hebben gebruikers niet alleen volledige controle over hun alarmsysteem, maar kunnen zij ook bijvoorbeeld de verlichting bedienen en zelf uiteenlopende scenario’s instellen”, vertelde Joris Crombe van Texecom. “Met de Texecom Pro App hebben installateurs alle handleidingen altijd binnen bereik, onder meer door het scannen van de verpakking. Er zijn tevens video’s beschikbaar over het installeren van systemen en via de app is er direct toegang tot het online forum met meer dan zesduizend leden.” Texecom Cloud biedt onder meer onderhoud op afstand, waarmee problemen vroegtijdig zijn te signaleren en rapporteren naar klanten. Ook zijn aangesloten systemen vanaf iedere locatie ter wereld te programmeren, waarbij alle wijzigingen worden opgeslagen opdat later altijd duidelijk is welke medewerker van het installatiebedrijf het laatst aan het systeem heeft gewerkt. De toegang tot aangesloten alarmsystemen is eenvoudig te reguleren om bijvoorbeeld te garanderen dat alleen bepaalde installateurs alarmsystemen van bepaalde klanten kunnen bijwerken. Een ander voordeel voor installateurs is dat het systeem altijd is voorzien van de meest actuele software, waardoor op locatie geen tijd wordt verloren met updaten.

Signage
AG Neovo demonstreerde Neovo Signage, waarmee onder meer camerabeelden en ontruimingsmededelingen zijn weer te geven via beeldschermen, maar ook bijvoobeeld aanbiedingen of het laatste nieuws. Neovo Signage is ontworpen als een IoT-platform en bedoeld om de juiste informatie op de juiste tijd en plaats aan het juiste publiek te tonen.

Axis Communications en Entrance Manager toonden hoe videobewaking en toegangscontrole zijn te integreren in de cloud. Dit heeft meerdere voordelen voor eindgebruikers. Zo is op locatie geen server meer nodig, zijn de systemen altijd up-to-date wat software betreft en wordt alleen betaald voor diensten die daadwerkelijk worden afgenomen.

Het Agile draadloze brandmeldsysteem van Notifier by Honeywell biedt een kosteneffectief alternatief voor bekabelde systemen dat sneller is te installeren en altijd functioneert dankzij de batterijredundantie. Het systeem wordt ondersteund door Agile IQ, een krachtige 3-in-1 software die gebruikers alle functies en ondersteuning biedt die nodig is voor het ontwerp, configuratie en diagnose van het mesh-netwerk. Het systeem kan worden toegepast in onder meer kantoren, hotels, scholen, ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Sony presenteerde zes nieuwe minidomes uit de EMX-serie. De SNC-EMX30 modellen zijn uitgevoerd met de Full HD Exmor CMOS-sensor van Sony met 30 fps. De SNC-EMX-50 modellen verbeteren de kwaliteit en gevoeligheid nog verder met een Exmor R CMOS-sensor met 5 megapixels. De ‘R’-varianten beschikken over geïntegreerde infraroodverlichting en leveren heldere zwartwit beelden bij volledige duisternis. Dankzij de ingebouwde Essential Video Analytics worden de hoge resolutie beelden gecombineerd met bijbehorende metadata voor een nog betrouwbaardere detectie van personen en voertuigen.

Western Digital toonde het ‘Edge to Core’ portfolio voor opslag van videobeelden. Met de WD Purple harde schijven, WD Purple micro-sd kaarten en de Western Digital Ultrastar Enterprise systemen is voor iedere toepassing een passende oplossing te vinden, zoals het opslaan en analyseren van grote aantallen beelden in 4K-resoluties.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →