Verkoop anonieme prepaid simkaarten blijft mogelijk

Er komt geen verbod op de verkoop van anonieme prepaid simkaarten. Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal een dergelijk verbod weinig bijdragen aan het bestrijden van criminaliteit.

De minister reageerde hiermee op Kamervragen over het gebruik van anonieme simkaarten door criminelen. Oud-minister van Justitie en Veiligheid Van der Steur, de voorganger van Grapperhaus, stelde in 2017 dat het verbieden van anonieme simkaarten geen ‘significant profijt voor de uitvoeringsdiensten bij de opsporing van criminelen en terroristen’ zou opleveren. Deze mening wordt ook onderstreept door het OM, de politie, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en het ministerie van Economische Zaken.

In andere landen waar een verbod wel van kracht is, blijkt dat criminelen de regeling makkelijk omzeilen. Zo gebruiken ze andere mensen om tegen een kleine vergoeding abonnementen op hun naam af te sluiten. En volgens de minister zijn er nog veel andere manieren van communicatie mogelijk waarbij in meer of mindere mate anoniem gecommuniceerd kan worden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →