Kamervragen over afwijzen sollicitanten door beveiligingsbedrijven vanwege woon-werkafstand tot Schiphol

Ondanks honderden vacatures voor beveiligers op Schiphol, worden sollicitanten afgewezen voor een baan op de luchthaven omdat zij te ver weg zouden wonen. Wybren van Haga (Groep Van Haga) vraagt hierover minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) om opheldering.

“Bent u van mening dat het niet uit te leggen is dat sollicitanten worden afgewezen vanwege de afstand tot Schiphol, terwijl zij wel gekwalificeerd zijn?”, wil Van Haga weten van de minister. “Kunt u bij de beveiligingsbedrijven nagaan hoeveel sollicitanten hierdoor zijn afgewezen? Blijkt uit data dat bij mensen die verder dan 50 kilometer wonen de kans op uitval sterk toeneemt? Is de grotere kans op uitval vanwege een grotere woon-werkafstand een goed argument om iemand niet aan te nemen?”

Van Haga wil ook weten hoeveel vluchten meer hadden kunnen vertrekken als de sollicitanten wel waren aangenomen. “Vindt u dat bedrijven moeten afzien van een bepaalde grens tot waar sollicitanten mogen wonen? Als de afstand tot Schiphol het grote probleem is, wordt het dan niet eens tijd om Lelystad Airport te openen zodat meer mensen de kans hebben op een baan bij een vliegveld? Gebeurt het afwijzen om de afstand tot Schiphol ook bij bijvoorbeeld de afhandelingsbedrijven? Bent u bereid om hierover met de bedrijven en Schiphol in gesprek te gaan en hen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →