Celstraf van 11,5 jaar geëist tegen vermeende cokehandelaar

Tegen een 47-jarige man uit Zevenbergschen Hoek is een celstraf van 11,5 jaar geëist. De man wordt verdacht van het voorbereiden, plannen en organiseren van grote cocaïnetransporten. Volgens het OM speelde hij als ‘makelaar’ een cruciale rol in de haven van Vlissingen.

De verdachte werd op 14 september 2020 aangehouden op verdenking van de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika. Daarbij zou het gaan om aanzienlijke hoeveelheden van 60 tot 812 kilogram cocaïne die, veelal met bananen als deklading, de haven van Vlissingen werden binnengesmokkeld. Ook verdenkt het OM de Brabander van het witwassen van grote sommen geld en een boot.

Volgens het OM kende de verdachte de haven in Vlissingen op zijn duimpje. Hij was degene die de doorvoer van cocaïne kon regelen door de contacten die hij had met medewerkers in de haven. “Op die manier betrok hij personen uit de bovenwereld bij cocaïnehandel en dat valt hem in strafverzwarende zin aan te rekenen”, aldus de officier van justitie op zitting.

Undercovertraject

In de zaak tegen de man uit Vlissingen werd een undercoveragent ingezet. In april vorig jaar maakte deze een einde aan zijn leven. In de uitvoering van het undercovertraject zijn er zaken misgegaan, zo concludeerde een commissie die de dood van de agent onderzocht. De agent kreeg onder meer een intieme relatie met de partner van de verdachte. Daarnaast bouwde hij een emotionele band op met zijn minderjarige zoon.

Het OM gaat tijdens de zitting uitgebreid in op de juridische betekenis van deze onvolkomenheden in de uitvoering van het traject. Hoewel de zaak tegen de verdachte steunt op andere bewijsmiddelen dan de resultaten uit het undercovertraject, verbindt het OM consequenties aan het feit dat er zaken zijn misgelopen. Naar het oordeel van het OM is de gemaakte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van verdachte dermate dat dit enige strafvermindering rechtvaardigt.

Lange gevangenisstraf

Toch is de strafeis tegen de verdachte aanzienlijk: “Deze zaak draait om zeer ernstige strafbare feiten en om een verdachte gedurende langere tijd volop bezig was met het organiseren van cocaïnetransporten. Wat ons betreft is daarom alleen een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats”. Het OM eist een gevangenisstraf van 11,5 jaar tegen de verdachte én de verbeurdverklaring van een boot en een contant geldbedrag van 182.000 euro.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →