CDA wil opheldering over lekken in beveiliging Schiphol

Hoe kan het zijn dat ondanks de grote aandacht voor de aanpak van ondermijning op essentiële knooppunten zoals Schiphol basiszaken als het inleveren en deactiveren van toegangspassen van oud-medewerkers daar niet op orde zijn?

Daarover willen CDA Kamerleden Anne Kuik, Harmen Krul en Derk Boswijk opheldering van de ministers Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), Ollongren (Defensie) en Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Aanleiding voor de Kamervragen is een recent onderzoek naar beveiligingslekken op Schiphol door het YouTube-kanaal Vrije Vogels.

Daaruit bleek dat toegangspassen van voormalige medewerkers op de luchthaven niet standaard worden geblokkeerd. Ook levert personeel dat inmiddels uit dienst is getreden bedrijfskleding en portofoons niet in. Onbevoegden kunnen met de toegangspassen en bedrijfskleding beveiligde gebieden op de luchthaven eenvoudig en onopgemerkt betreden.

Aan het onderzoek werkten meerdere oud-medewerkers op Schiphol mee. Medewerkers hadden soms maar korte tijd op de luchthaven gewerkt, maar hoefden na vertrek hun toegangspas en bedrijfskleding niet in te leveren. Zij stuurden de onderzoekers toegangspassen en bedrijfskleding op.

Consequenties

“Deelt u de mening dat inconsequent beleid ten aanzien van het inleveren van bedrijfskleding, toegangspassen en portofoons bij beëindiging van het dienstverband zorgt voor onaanvaardbare veiligheidsrisico’s en voor risico’s op ondermijning?”, vragen de CDA-ers aan de bewindslieden. “Wat zijn de consequenties voor de onderdelen van een luchthaven, zoals afdelingen en bedrijven, die deze basiszaken niet op orde hebben?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →