Politie: digitalisering criminaliteit vraagt om andere aanpak

De politie moet op een andere manier gaan werken. Onder meer de digitalisering van de criminaliteit en spanningen in de samenleving hebben zoveel gevolgen voor de veiligheid in Nederland dat dit om ander politiewerk vraagt.

Dit staat in het jaarverslag van de politie over 2024. Daarin staat ook dat discriminatiezaken beter in behandeling genomen moeten worden. En dat de politie beter bereikbaar moet zijn. De werkdruk in de eenheden blijft onverminderd hoog.

“Wij moeten ons als organisatie blijven ontwikkelen. Onze oplossingen en werkwijzen volstaan niet altijd meer voor de problemen die nu voorliggen”, schrijft korpschef Janny Knol in het jaarverslag. “Ons werk draaide voorheen vooral om criminaliteit en overlast op straat. Dat was meest lokaal geworteld, vond ‘in de wijk’ plaats en daar waren de gevolgen zichtbaar. Door digitalisering vervaagt de grens tussen de online- en offlinewereld. Criminaliteit verandert ingrijpend. Een dader aan de andere kant van de wereld kan in ons land slachtoffers maken, zonder hier ooit te zijn geweest.” Ook de politie zelf is niet onaantastbaar, stelt de korpschef, verwijzend naar de hack in september waarbij contactgegevens van medewerkers werden buitgemaakt.

Explosies

Ruim 1200 explosies vonden er vorig jaar plaats, vaak door criminelen, maar ook vaak als gevolg van ruzies in de privésfeer. Dieptepunt was de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag, waarbij zes mensen om het leven kwamen.

Intussen rondde de politie vorig jaar een aantal grote onderzoeken af. Samen met de Fiod en de United States Secret Service werd een financieel netwerk ontmanteld en zijn grote hoeveelheden geld en cryptovaluta in beslag genomen. Zo kreeg de politie meer inzicht in de financiële kant van cybercrime. Het Team High Tech Crime nam een recordbedrag (ruim 41 miljoen euro) aan cryptomunten in beslag, omdat de eigenaren verdacht werden van criminele activiteiten.

Vorig najaar mondde een groot onderzoek naar ondergronds bankieren uit in de arrestatie van een verdachte die ruim 500 miljoen euro aan crimineel geld zou hebben verwerkt. Ook het werk van de politie in de belangrijkste Nederlandse havens en het transport werpt vruchten af. Zo is in de Zeeuwse havens weer meer drugs onderschept.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →