Door een versnipperde aansturing van de 112-meldkamers kan de samenwerking tussen hulpdiensten in het geding komen. Er zijn 54 organisaties bij betrokken. De Inspectie Justitie en Veiligheid ziet dat verantwoordelijkheden en taakverdeling niet goed zijn geregeld.
De Inspectie JenV vreest bijvoorbeeld dat een acute crisissituatie te lang blijft voortduren, want nu is bij de inzet van meerdere hulpdiensten niet duidelijk wie bevoegd is in te grijpen bij afstemmingsproblemen.
In totaal zijn 25 veiligheidsregio’s, 25 regionale ambulancevoorzieningen, de Koninklijke Marechaussee en de ministeries van Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Defensie betrokken bij de meldkamers. Zij gaan allemaal over de mensen en de middelen voor de meldkamers. Maar duidelijke regels over hun bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden ontbreken net als een goede samenhang daartussen, aldus de Inspectie JenV. Zodoende is niet helder wie waarop is aan te spreken.
De Inspectie doet een dringend beroep op de minister van Justitie en Veiligheid om de aansturing goed te regelen. Zodat duidelijk is wie wanneer waarover gaat en wie bevoegd is om knopen door te hakken. De minister moet daarvoor volgens de Inspectie JenV met de betrokken partijen de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor hulp aan mensen in nood helder verdelen.
Daarbij moet de minister zichzelf de bevoegdheid geven om de uiteindelijke beslissing te nemen als problemen niet snel genoeg worden opgelost. Nu is zijn rol onvoldoende helder. De Inspectie JenV meldt al tien jaar dat de taken en verantwoordelijkheden bij de meldkamers ingewikkeld in elkaar steken, wat de hulpverlening kan belemmeren.