Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichters die salaris willen stelen

De Fraudehelpdesk waarschuwt bedrijven en organisaties voor pogingen van oplichters om salarissen te stelen. De oplichters sturen een verzoek per mail om het salaris van een medewerker op een ander rekeningnummer te storten. De Fraudehelpdesk heeft meerdere meldingen gekregen over oplichters die een eigen bankrekeningnummer opgaven.

De fraude kwam aan het licht toen verschillende werknemers geen salaris ontvingen en hierover bij de administratie navraag deden. Daar bleek dat zij zelf een mail zouden hebben gestuurd met het verzoek het salaris op een ander rekeningnummer te storten. In alle gevallen bleek het mailaccount van de werknemer gehackt.

In de afgelopen jaren hebben enkele tientallen datalekken plaatsgevonden bij grote bedrijven zoals LinkedIn, Yahoo en Dropbox. Via de site Have I been Pwned kan iedereen zien of zijn of haar gegevens zijn gelekt. Ook de politie heeft een dergelijke tool. Blijkt hieruit niet dat inloggegevens zijn gestolen, is dat overigens geen garantie dat inloggegevens en wachtwoord(en) niet in handen van criminelen zijn gevallen. Het is dus zaak om alert te zijn en blijven, bijvoorbeeld bij verzoeken om salaris te betalen op een ander rekeningnummer dan gebruikelijk.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →