Roterende kentekenplaten bij criminaliteitscontrole

Een elektronisch systeem waarmee de originele kentekenplaten van een auto kunnen worden verwisseld met valse kentekenplaten en een ‘sweeper’, een apparaat waarmee afluister- en zendapparatuur kan worden opgespoord. Dat was onder meer het resultaat van een criminaliteitscontrole op een parkeerplaats langs de A13 bij Delfgauw die woensdag werd uitgevoerd door de politie samen met de Belastingdienst.

De controle was vooral gericht op mobiel banditisme, transportcriminaliteit en andere facetten van ondermijning. In een auto troffen agenten een systeem aan waarmee de originele kentekenplaten van de auto kunnen worden verwisseld met valse kentekenplaten. De 29-jarige bestuurder uit Amsterdam was niet de eigenaar van de auto en zei niets te weten van het systeem. De auto is in beslag genomen en wordt verder onderzocht.

In een huurauto werd een verborgen ruimte gevonden met daarin een apparaat waarmee afluister- en zendapparatuur kan worden opgespoord, een zogenaamde ‘sweeper’. De 26-jarige bestuurder uit Albanië zonder vaste woon- of verblijfplaats verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de verborgen ruimte’. Hij deed vrijwillig afstand van het apparaat. De auto is in beslag genomen.

Verder werd 22 keer proces-verbaal opgemaakt voor onder meer het rijden onder invloed van drugs, rijden zonder rijbewijs, opgeven valse naam, gladde banden en onverzekerd rijden. Voor bijna 2800 euro aan openstaande boetes werden geïnd. De Belastingdienst liet 23 auto’s afslepen in verband met fiscale schulden en inde 62.744 euro aan aanslagen direct, waarvan 24.973 euro het grootse bedrag in één keer.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →