Politie gaat integriteitsschendingen uitgebreider melden

De politie publiceert vanaf komend jaar uitgebreider over integriteitsschendingen. Per categorie wordt daarbij in de jaarverantwoording zo veel mogelijk aansluiting gezocht bij de Registratie integriteitsschendingen openbaar bestuur en politie.

In de jaarverantwoording en in losse berichtgeving publiceert de politie over het aantal integriteitsschendingen, over oriƫnterende, disciplinaire en strafrechtelijke onderzoeken die de politie start. Ook meldt de politie in de jaarverantwoording het aantal strafontslagen.

Signalen van integriteitsschendingen door politiemensen worden altijd onderzocht. Voor politiemensen die misbruik maken van hun positie en over de schreef gaan, is geen plaats in de organisatie, aldus de politie. De politie moet betrouwbaar zijn en is open en transparant op momenten dat er sprake is van zulke schendingen. De politie brengt zelf zaken naar buiten en volgt daarbij een vastgesteld protocol.

Sommige schendingen zijn niet zo ernstig dat tot ontslag moet worden overgegaan. Dat kunnen bijvoorbeeld, zoals opgenomen in artikel 77 van het BARP, een (schriftelijke) berisping zijn, de inhouding van salaris of het korten op vakantie-uren.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →