Kamervragen over ‘gluurapparatuur’ op thuiswerkplekken

Nederlandse bedrijven gebruiken steeds meer monitoringssoftware op thuiswerkplekken. Hiermee kunnen werkgevers tot in detail bijhouden en controleren wat medewerkers uitvoeren, bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal muisbewegingen of toetsaanslagen.

Meerdere vakbonden hebben hun zorgen geuit over ‘gluurapparatuur’, die volgens hen leidt tot een werksfeer waarin controle centraal staat. De SP heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kwaliteit van werk

Zo wil de partij weten of de minister de mening deelt dat de kwaliteit van werk niet te meten is aan het aantal aanslagen op een toetsenbord of het aantal klikken met een muis, maar aan het uiteindelijke product dat het werk oplevert.

Ook wil de SP inzage in hoeveel klachten er sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens over digitale monitoring en op welk soort monitoring klachten betrekking hebben. Tevens wil de partij weten hoe de AP dergelijke klachten behandelt.

Ook vraagt de SP of de Inspectie SZW genoeg wettelijke mogelijkheden heeft om buitensporige monitoring aan te pakken, hoeveel werkgevers er op overtredingen zijn aangesproken sinds het uitbreken van de coronacrisis en welke sancties deze bedrijven hebben gekregen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →