Verzekeraars betrappen dertienduizend fraudeurs in 2021

Verzekeraars hebben vorig jaar dertienduizend mensen betrapt op het plegen van fraude met verzekeringen. In totaal probeerden zij voor ruim 85 miljoen euro te frauderen.

Onder de fraudeurs zijn steeds meer ondernemers. Daarentegen daalt het aantal fraudes onder particulieren. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.

In 2021 zijn er 1198 frauderende ondernemers gesnapt. In 2020 waren dat er 1061. Het aantal betrapte fraudeurs is met dertienduizend in 2021 vrijwel gelijk aan het voorgaande jaar. Wel is er in totaal voor een iets lager bedrag gefraudeerd: 85 miljoen euro in 2021 ten opzichte van 88 miljoen euro in 2020.

Dubbele claim

Daarbij blijft de motorrijtuigenverzekering (zoals de autoverzekering) met 54 procent het populairst om mee te frauderen. Mensen overdrijven bijvoorbeeld de schade of dienen een dubbele claim in. Verder staan in de top drie de inboedelverzekering (26 procent) en aansprakelijkheidsverzekering (12,5 procent).

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →