VVD wil opheldering over vertraging Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vlissingen

De VVD wil opheldering van de ministers Weerwind (Rechtsbescherming) en Bruins Slot (BZK) over de vertraagde oplevering van de nieuwe Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vlissingen. Donderdag werd bekend dat de geplande oplevering met twee jaar is uitgesteld tot 2030.

“Kunt u zich voorstellen dat deze vertraging in Zeeland met gefronste wenkbrauwen wordt ontvangen, gelet op al het eerdere uitstel ten aanzien van grote projecten in Zeeland?”, vragen de Kamerleden Ulysse Ellian en Chris Simons. “Hoe reageert u op de vrees van Zeeland dat sprake kan zijn van afstel in plaats van uitstel?”

De Kamerleden willen van de ministers weten hoe die ervoor zorgen dat er op korte termijn voldoende EBI-waardige cellen zijn in Nederland, juist gelet op de vele aanhoudingen van criminele kopstukken. “Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de EBI in Vught geen gevaarlijke cocktail van criminele kopstukken wordt, nu duidelijk is dat de EBI in Vlissingen pas over acht jaar klaar zal zijn? Gaat u met urgentie uitvoering geven aan de aangenomen motie om hoogbeveiligde cellen te zoeken en een (tijdelijke) locatie voor de EBI-plus categorie?”

Mini EBI

“Waarom bestaat er geen enkele mogelijkheid om sneller te kunnen aanbesteden, gelet op de grote veiligheidsbelangen die in het geding zijn? Bent u bereid om zo spoedig mogelijk een van de toekomstige Afdelingen Intensief Toezicht om te vormen tot een mini EBI, bijvoorbeeld in Lelystad?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →