SP wil opheldering over ‘slimme’ camera’s Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden gaat weer gebruik maken van ‘slimme’ camera’s. Kamerlid Peter Kwint (SP) wil van minister Dijkgraaf (OCW) weten wat de universiteit van plan is met de beelden en gegevens die de camera’s gaan opleveren en hoe wordt voorkomen dat personen individueel gevolgd gaan worden.

“Waarom gaat de Universiteit Leiden weer gebruik maken van de ‘slimme’ camera’s, ondanks de privacy- en veiligheidsrisico’s? Welk probleem wordt hiermee opgelost?”, vraagt Kwint. “Hoe is de privacy en veiligheid van schoonmakers, portiers, studenten en medewerkers van de universiteit gegarandeerd?”

De minister wordt ook om opheldering gevraagd over de jaarlijkse kosten van de inzet en het onderhoud van de ‘slimme’ camera’s. “Welke bedrijven en leveranciers zijn betrokken bij de inzet van deze camera’s? Welke bedrijven hebben toegang tot de camera’s en de beelden hiervan?” Ook wil Kwint weten welke hogescholen en universiteiten nog meer ‘slimme’ camera’s gebruiken of dat van plan zijn.

Richtlijn

Kwint ziet graag dat de Data Protection Impact Assessment (DPIA) met de Kamer wordt gedeeld. “Bent u bereid om samen met onderwijsinstellingen en privacydeskundigen een richtlijn in het leven te roepen om te voorkomen dat iedere instelling zelf het wiel gaat uitvinden?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →