Geldboetes en transacties vanwege buitenlandse omkoping

Het OM heeft bij de rechtbank Rotterdam vanwege buitenlandse omkoping geldboetes van 50.000 en 15.000 euro geëist tegen twee medewerkers van een besloten vennootschap in West Betuwe. Tegen het bedrijf eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket een geldboete van 225.000 euro.

De verdachten stonden terecht nadat zij eerder niet akkoord gingen met een door het OM aangeboden transactie. In 2016 is met twee medewerkers een transactie overeengekomen voor 5000 en 20.000 euro en een taakstraf van 80 en 40 uur.

In deze corruptiezaak kwamen twee andere bedrijven en een aantal van hun medewerkers in 2020 wel een transactie overeen met het OM. Bij elkaar is dat een transactie van 50.000 euro en in totaal 75.000 euro aan geldboetes uiteenlopend van 5000 tot 30.000 euro voor medewerkers.

Aanbesteding

De drie ondernemingen en natuurlijke personen worden verdacht van omkoping van een voormalig consultant van de Wereldbank. Het doel van de omkoping zou zijn geweest om informatie te verkrijgen over de aanbesteding van overheidsopdrachten waarbij de Wereldbank was betrokken.

Vanwege ambtelijke corruptie is de voormalig consultant in 2017 in Engeland veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar vanwege dertien internationale corruptiezaken. Hij zou twee miljoen euro aan giften hebben ontvangen in verband met het toekennen van contracten van de Wereldbank ter waarde van 50 miljoen euro. De Nederlandse bedrijven zijn door de Wereldbank jarenlang geschorst van deelname aan projecten van de bank.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →