Jarenlange celstraf tegen verdachte witwassen en verschaffen inlichtingen drugshandel

Het OM eist een onvoorwaardelijke celstraf van 6 jaar en 8 maanden tegen een 53-jarige verdachte uit Delft. De man wordt verdacht van het medeplegen van gewoontewitwassen, valsheid in geschrift en het verschaffen van inlichtingen over mogelijkheden voor in- en vervoer van harddrugs als MDMA en cocaïne over zee en door de lucht.

Het totale bedrag dat zou zijn witgewassen komt volgens het OM op vele miljoenen euro’s. Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek waren meldingen van meerdere banken van ongebruikelijke transacties door de verdachte bij zowel de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) als bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

Er werden grote bedragen overgemaakt naar de bankrekening van de verdachte, terwijl deze bedragen niet leken te matchen met zijn inkomen. Bij een eerste onderzoek bleek daarnaast dat door de verdachte 6,3 miljoen euro bij de Belastingdienst was opgegeven als vermogen verdiend met handel met cryptovaluta in één jaar.

Spanje

Dankzij de medewerking van de Spaanse autoriteiten, is de verdachte daar in november 2020 aangehouden. Aansluitend heeft de FIOD een uitgebreid onderzoek verricht naar de herkomst van het door verdachte vergaarde vermogen.

De uitkomst daarvan is dat de vage verklaringen die verdachte geeft, niet zijn te verifiëren. Ook niet nadat er in opdracht van de rechtbank na de eerste inhoudelijke zitting in november van vorig jaar aanvullend onderzoek is verricht. Dat betekent dat er geen andere verklaring kan zijn dan dat het geld een criminele herkomst heeft.

De rechtbank doet 23 maart uitspraak.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →