Meer onrust bij gates op Schiphol, ook toename schending luchtruim door drones

Het aantal passagiers dat op Schiphol de orde verstoort is afgelopen jaar niet toegenomen, wel is er een verschuiving van verstoringen tijdens vluchten naar meer onrust bij de gates. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de Staat van Schiphol 2022.

Verschillende bedrijven op de luchthaven kampten in 2022 met grote personeelstekorten, met name bij de beveiliging. Daardoor liepen onder meer de wachttijden op, misten passagiers hun vlucht en ontstonden er verstoringen in de vluchtafhandeling.

Schiphol heeft het aantal lokaal opstappende passagiers beperkt en daarom hebben luchtvaartmaatschappijen vluchten geannuleerd of naar regionale vliegvelden verplaatst. Bij inspecties van de ILT bleek dat de veiligheid van het vliegverkeer niet in gevaar is geweest.

Afgelopen jaar bleek opnieuw dat het veiligheidsmanagement bij individuele luchtvaartbedrijven op Schiphol op orde is. De ILT ziet echter dat de invoering van gezamenlijke veiligheidsmaatregelen (ISMS) achterblijft. Zo zijn belangrijke maatregelen voor de ongevalscategorieën ‘botsingen op de grond’ (ground collision) en ‘grondafhandeling’ uitgesteld. Dit betekent dat de risico’s op deze gebieden langer blijven bestaan.

Drones

Wanneer een vliegtuig of drone zonder toestemming het luchtverkeersgebied van Schiphol binnenvliegt, is er sprake van een luchtruimschending. Het aantal luchtruimschendingen door vliegtuigen daalt niet, ondanks inspanningen van verschillende partijen. Vooral het aantal drones dat zonder toestemming in het luchtverkeersgebied van Schiphol vliegt, is volgens de ILT verontrustend en kan tot gevaarlijke situaties leiden. Dit wordt door alle partijen erkend en is ook onderdeel van het Nederlands Actieplan Luchtvaartveiligheid.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →