Eurostar rijdt elf maanden niet vanaf Amsterdam Centraal door verbouwing

Reizigers kunnen van juni 2024 tot uiterlijk mei 2025 niet rechtstreeks met de Eurostar vertrekken van Amsterdam naar Londen. Als gevolg van grootschalige verbouwingen op station Amsterdam Centraal is er tijdelijk geen ruimte voor beveiliging- en paspoortcontroles. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Volgend jaar start een langdurige verbouwing op Amsterdam Centraal. Bruggen aan de oostzijde van het station worden vervangen en er vinden grootschalige bouw- en renovatiewerken plaats. Vanwege de beperkte ruimte op het station leek het aanvankelijk voor een periode van meer dan tien jaar niet mogelijk om een alternatieve locatie te vinden voor de beveiligings- en paspoortcontroles.

Naast paspoortcontroles wordt van alle passagiers met de Eurostar de bagage gecontroleerd. Daarna moeten reizigers in een afgeschermde ruimte wachten totdat de trein vertrekt. Omdat de huidige terminal moet worden verwijderd om ruimte te creëren voor de werkzaamheden aan Amsterdam Centraal zal er in de Amstelpassage van het station een nieuwe terminal worden gerealiseerd.

Daarmee is voor het overgrote deel van de verbouwing een oplossing gevonden. Maar omdat deze nieuwe terminal pas gereed is nadat de bestaande terminal op het perron al is afgebroken, blijft een periode over van zeven tot elf maanden waarin het niet mogelijk is om beveiligd te vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de staatssecretaris zijn de gevolgen voor reizigers vanaf Rotterdam Centraal en vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland nog niet bekend.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →