CDA wil opheldering over intimidatie door drugscriminelen bij uitkoop boeren

Neemt bij de uitkoop van boeren het gevaar toe dat boeren worden geïntimideerd door drugscriminelen om leegstaande schuren te laten gebruiken voor drugsproductie en andere criminele praktijken?

Daarover willen de Kamerleden Anne Kuik en Derk Boswijk (CDA) opheldering van de ministers Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid). De CDA-ers willen weten of bij het beleid van vrijwillige uitkoop rekening is gehouden met (mogelijke) criminele intimidatie en infiltratie in leegstaande schuren en loodsen.

“Bent u het eens met de stelling dat indien boeren zich laten uitkopen, er samen met hen moet worden gekeken hoe zij weerbaar kunnen zijn tegen criminelen? Hoe wordt hier over nagedacht en op welke manier gaat u dit bewerkstelligen?”, vragen de Kamerleden.

Anoniem

De ministers wordt ook gevraagd toe te lichten hoe boeren die aangeven dat zij te maken hebben met mogelijk criminele activiteiten in een verhuurde schuur of loods worden geholpen. “Kunnen zij bijvoorbeeld anoniem terecht bij hulpinstanties zoals de politie? Zijn zij op de hoogte van deze mogelijkheid?”

De Kamerleden willen tot slot weten of de ministers bereid zijn om een landelijke aanpak te ontwerpen om boeren in heel Nederland weerbaar te maken tegen criminelen die het hebben gemunt op
hun leegstaande stallen en silo’s en wat de stand van zaken is met betrekking tot het oprichten van een ‘vliegende brigade’ als aanspreekpunt voor gedupeerden van dumpingen van drugsafval.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →