Landelijke bende malafide elektriciens opgerold, ruim vijfhonderd aangiftes

Acht mannen uit onder andere Helmond, Deurne en Asten zijn aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. De ‘elektriciens’ zouden niet het werk leveren dat ze beloven, maar mensen wel buitensporige bedragen in rekening brengen.

De opgepakte mannen zouden leiding gaven aan de organisatie, maar er zijn ook uitvoerders aangehouden. De verdachten worden verhoord en zitten vast. De zaak kwam aan het rollen na een bestuurlijke controle bij een kantoor annex datacentrum in Nuenen in januari 2022. Daar stonden meerdere pinapparaten, facturen en andere spullen die de aandacht van de politie trokken.

De politie in Amsterdam bleek onderzoek te doen naar enkele personen die gelieerd waren aan het kantoor. Omdat het datacentrum en de verdachten in de regio Oost-Brabant verbleven, leidde de recherche in Helmond het onderzoek dat volgde. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de collega’s in Amsterdam, ketenpartners en enkele andere politie-eenheden. In anderhalf jaar onderzoek werd duidelijk dat er erg veel slachtoffers zijn die in de val zijn getrapt van de ‘elektriciens’. De bende was landelijk actief en de politie heeft ruim vijfhonderd aangiftes en meldingen van deze oplichting ontvangen.

Zoekmachine

De ‘elektriciens’ en hun bazen maakten misbruik van de situatie en van hun slachtoffers. De slachtoffers hadden in veel gevallen buiten reguliere werktijden een 24/7 nood-elektricien nodig. De nep-elektriciens kopieerden onder andere websites van bestaande bedrijven en pasten de URL-link aan. Vervolgens betaalden ze forse bedragen aan Google, om met hun nep-website bovenaan de zoekpagina te komen. Op die manier kwamen nietsvermoedende slachtoffers bij deze malafide organisatie uit. Het noodnummer van de 24/7 elektriciens werd gebeld en klanten kregen een telefonist(e) aan de lijn. Daarop werd een malafide elektricien naar de klant gestuurd.

In sommige gevallen is het slachtoffer wel geholpen, maar werd vervolgens een enorm hoog bedrag geëist. Vaak ging het om duizenden euro’s. Er is een voorbeeld van iemand die meer dan vijftienduizend euro moest betalen voor een reparatie. In andere gevallen heeft de ‘elektricien’ de boel alleen maar verslechterd en de slachtoffers in nog meer problemen gebracht. Bijvoorbeeld door een redelijk goede elektriciteitskast te vervangen door een oud apparaat en te doen alsof het probleem daarmee was opgelost. Uit camerabeelden blijkt ook dat een malafide elektricien bij een slachtoffer thuis een aansteker onder de draden van een elektriciteitskast houdt, met alle gevaren van dien.

Intimidatie

In alle gevallen zijn er bijzonder hoge bedragen gevraagd, die niet te rechtvaardigen zijn. Als slachtoffers het niet vertrouwden werden ze geïntimideerd, waardoor velen toch het absurd hoge bedrag hebben betaald. Ook werd een klant geholpen bij het verhogen van de limiet voor online betalingen, zodat de rekening ter plaatse betaald kon worden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →