Taxi-inspecteurs krijgen bodycams voor veiligheid

De taxi-inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport dragen sinds 1 januari bij wijze van proef een bodycam op hun uniform. Doel is om de veiligheid te vergroten. Als de inspecteurs te maken krijgen met agressie en/of geweld, dan kunnen ze de bodycam aanzetten nadat ze hebben aangegeven dit van plan te zijn.

De pilot duurt zes maanden. Hierna wordt bepaald of de inzet van bodycams bijdraagt aan de veiligheid.

Alle taxi-inspecteurs die een bodycam gaan dragen, krijgen eerst een technische gebruikstraining en een training van de privacyfunctionaris. Alle beelden worden op de bodycam versleuteld beveiligd. Ze zijn dus onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd.

De opnames worden opgeslagen op een beveiligde server en na 14 dagen automatisch verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om ze langer te bewaren. Het Openbaar Ministerie mag de opnames opvragen ten behoeve van een strafrechtelijk onderzoek.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →