Jaar cel voor gooien champagnefles naar ME’er tijdens jaarwisseling Den Haag

Een 65-jarige man is veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden voor het gooien van een champagnefles tegen het hoofd van een ME’er. Dat gebeurde tijdens de vorige jaarwisseling, op 1 januari 2023 in Den Haag. De agent raakte gewond aan zijn gezicht.

De ME moest tijdens de jaarwisseling uitrukken omdat de buurt waar de verdachte zich bevond door vreugdevuren een waar slagveld was geworden. De verdachte ging demonstratief tegenover de agenten staan. Vervolgens gooide hij vanuit een verdekte positie ten opzichte van de agent met kracht een zware champagnefles tegen diens hoofd. Dit kwam voor de agent volstrekt onverwacht.

Twee agenten herkenden de verdachte op camerabeelden. De verdachte werd in april in zijn woning aangehouden en ontkent de champagnefles te hebben gegooid. De rechtbank oordeelt dat het de verdachte is geweest die de champagnefles naar de agent heeft gegooid. De herkenningen door de agenten worden ondersteund door andere bewijsmiddelen. Zo komt de jas die bij de aanhouding van de verdachte is aangetroffen overeen met de jas die de dader op de beelden draagt. Ook heeft een vriend van de verdachte hem op de beelden herkend.

Wapen

Het uitgangspunt voor strafrechters voor zware mishandeling met een wapen dat geen vuurwapen is, is een celstraf van 7 maanden. De rechtbank ziet de zware glazen champagnefles in dit geval als wapen. Dat het feit is begaan tegen een agent in functie tijdens de jaarwisseling, werkt strafverzwarend. Ook heeft de rechtbank gekeken naar wat in vergelijkbare zaken door rechters is opgelegd. De rechtbank komt daarom tot een veel lagere straf dan door het Openbaar Ministerie was geëist en vindt een gevangenisstraf van 12 maanden passend en geboden. Het OM had 36 maanden celstraf geëist.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →