Minister: dispensatie op cao Particuliere Beveiliging was onterecht

De dispensatie van de cao Particuliere Beveiliging uit 2018 voor leden van de VBe (tegenwoordig VVNL) was onterecht. Dat staat in een brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, meldt de Nederlandse Veiligheidsbranche.

In deze ‘beslissing op bezwaar’ schrijft de minister dat de algemeen-verbindverklaring voor de cao Particuliere Beveiliging terecht was en dat vrijwel alle beveiligingsbedrijven zich aan die cao hadden moeten houden. Er is een uitzondering voor een kleine groep bedrijven met zogenoemde ‘gecombineerde werkzaamheden binnen één juridische entiteit’.

Eerder nam de minister al een zelfde besluit voor de huidige cao, die daarmee effectief op alle beveiligingsbedrijven van toepassing is. Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche betekent dit dat alle ondernemingen die reguliere beveiligingswerkzaamheden uitvoeren zich aan de cao Particuliere Beveiliging moeten houden, ook ondernemingen die eerder dachten dat zij dat niet zouden hoeven. De ministeriële beslissing houdt ook in dat bedrijven die zich niet aan de oude cao hebben gehouden dat met terugwerkende kracht alsnog moeten doen, stelt de branchevereniging.

Cao-conflict

De Nederlandse Veiligheidsbranche, FNV, CNV en de Unie zijn de partijen in de cao Particuliere Beveiliging. De VVNL (voorheen VBe) voert al enige jaren een eigen cao. Over de cao’s lopen al enige jaren juridische procedures.

In reactie op de nieuwe ministeriële beslissing over de oude cao bevestigt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche zijn eerdere uitspraak over het cao-conflict. “Wij willen samen met de vakbonden niet dat in onze bedrijfstak op arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden is niet goed voor de werknemers, maar ook niet voor de bedrijven en hun klanten. Kwaliteitsstandaarden zijn dan immers niet te handhaven.”

De Nederlandse Veiligheidsbranche beraadt zich nog op mogelijkheden om ook de laatste, kleine dispensatiemogelijkheid (‘gecombineerde werkzaamheden binnen één juridische entiteit’) ongedaan te maken.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →