Extra maatregelen om capaciteitsproblemen gevangenissen aan te pakken

Vanwege het tekort aan personeel bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) worden er twee extra tijdelijke noodacties geopend. Mensen die nog een straf tot maximaal twee maanden hebben openstaan moeten hun straf op een later moment uitzitten. Daarnaast worden gedetineerden soms al op vrijdag naar huis gestuurd als zij in het weekend of op maandag vrij zouden komen.

Dat schrijft demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. De extra acties worden genomen naast het sinds begin december vorig jaar niet oproepen van zelfmelders. Momenteel zijn 330 cellen bij DJI niet bruikbaar, omdat er geen personeel beschikbaar is om deze te bemannen. Arrestanten kunnen vanwege het tekort bij gevangenissen niet goed doorgeplaatst worden, waardoor ook politiecellen vol zijn.

Noodzakelijke keuzes

Weerwind: “Deze acties zijn noodzakelijk om onveilige situaties te voorkomen. Volle gevangenissen en te weinig personeel is niet veilig voor medewerkers en gedetineerden. Het mag niet zo zijn dat criminaliteit onbestraft blijft of dat de politie je op heterdaad arresteert en vervolgens niet kwijt kan omdat de politiecellen vol zitten. Daarom moet ik deze pijnlijke, maar noodzakelijke keuzes maken.”

In juli wordt bekeken of de tijdelijke noodacties kunnen worden beëindigd. Naast de lopende aanpak om personeel te werven zijn daarvoor volgens de minister maatregelen noodzakelijk. Zo moeten meer gedetineerden een deel van hun straf op een Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) ondergaan. Dit is een afdeling in of bij een gevangenis waar gedetineerden worden geplaatst die in aanmerking komen voor re-integratieverlof voor arbeid buiten de muren.

Elektronisch toezicht

Ook wil de minister het doorplaatsen vanuit detentie naar forensische zorg verbeteren en het inzetten van elektronisch toezicht aan het einde van de detentieperiode in specifieke gevallen mogelijk maken. Een andere maatregel is het voorkomen van vervangende hechtenis door het verbeteren van de uitvoering van taakstraffen.

Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat arrestanten weer kunnen worden opgepakt en zelfmelders kunnen worden opgeroepen. Opgelegde straffen worden altijd uitgevoerd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →