Rechtbank Amsterdam houdt maandelijks een bulkzitting

Na een succesvolle pilot houdt de rechtbank Amsterdam voortaan maandelijks een zogenoemde bulkzitting van politierechterzaken. Op die manier moeten strafzaken binnen een redelijke termijn kunnen worden behandeld.

De rechtbank en het arrondissementsparket Amsterdam begonnen in 2022 samen een project om het aantal zaken dat door een politierechter wordt behandeld terug te dringen. Op de bulkzittingen worden zaken behandeld die vooraf als geschikt zijn beoordeeld om met een strakke planning van maximaal 15 minuten te behandelen. Meer ingewikkelde zaken zoals openlijk geweldzaken zijn hiervoor niet geschikt.

Advocaten en verdachten worden van tevoren schriftelijk op de hoogte gesteld van de planning van de zaak op een bulkzitting. Beknoptheid, voortvarendheid en tegelijkertijd ook recht doen aan de belangen van verdachten en eventuele benadeelden zijn bij deze zittingen altijd het uitgangspunt. Als een advocaat vindt dat een langere behandelduur noodzakelijk is, kan daar voorafgaand aan of tijdens de zitting gemotiveerd om worden verzocht. Indien nodig wordt de behandeling van de zaak dan aangehouden.

Na een pilotzitting in december 2022 zijn er in januari, februari, mei en juni vorig jaar 27 bulkzittingen geweest waarbij zo’n vijfhonderd zaken zijn behandeld. Hiermee is de voorraad politierechterzaken die gereed is voor zitting aanzienlijk verminderd.

De rechtbank Amsterdam en het arrondissementsparket hebben nu besloten het project voort te zetten. Er wordt extra geïnvesteerd in het voortraject van reguliere politierechterzittingen, zoals de planning en de zittingsvoorbereiding, en sinds januari is er maandelijks een bulkzitting.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →