Universiteit Leiden introduceert eerste bacheloropleiding Cybercrime & Cybersecurity

Vanaf september 2025 biedt de Universiteit Leiden een unieke Nederlandstalige bacheloropleiding in Cybercrime & Cybersecurity aan. Deze nieuwe opleiding leidt studenten binnen drie jaar op tot veelzijdige cyberexperts. De opleiding combineert vier disciplines: bestuurs- en organisatiekunde, informatica, criminologie en recht.

Hoogleraar Bibi van den Berg over de nieuwe opleiding: “In de komende jaren zijn er veel cybersecurity en cybercrime-specialisten nodig om Nederland veilig te maken en te houden. Vanuit de markt is er veel vraag naar specialisten op het gebied van cybersecurity en cybercrime. Deze opleiding biedt studenten diepgravende kennis en vaardigheden om hun steentje bij te dragen aan die opdracht.”

Cyberincidenten

Bij het onderwijsprogramma ontwikkelen studenten zowel academische als professionele vaardigheden. Een student leert cyberincidenten analyseren, beleidsadvies geven, wetenschappelijke artikelen schrijven en presentaties houden op symposia. Het curriculum behandelt onderwerpen zoals cybersecurity in organisaties, recht in cyberspace, criminologie, cyberaanvallen, crisismanagement en strafrecht. Elk jaar wordt afgesloten met een project waarin disciplines en methodes worden gecombineerd om actuele problemen op te lossen.

Naast traditionele colleges worden innovatieve lesmethoden ingezet, zoals simulaties, serious games, een moot court en een hackathon, om studenten optimaal voor te bereiden op de uitdagingen in het veld van cybersecurity en cybercrime.

Campus Den Haag

De opleiding wordt gegeven in Den Haag, een stad met een groot aantal nationale en internationale organisaties gericht op veiligheid, cybersecurity en cybercrime. Ministeries, Europol, NATO Communications and Information Agency (NATO-NCI) en het Global Forum for Cyber Expertise (GFCE) bevinden zich in het hart van de stad.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →