Veel branden in hete maand juli 2018

Juli 2018 was de drukste julimaand ooit voor Stichting Salvage, de organisatie die na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars optreedt, persoonlijke hulp biedt en de schade beperkt. Dit jaar waren er in juli zelfs meer branden dan in januari, waarin zich normaal de meeste branden voordoen.

Opmerkelijk is verder dat de eerste zeven maanden van 2018 een forse stijging te zien geven van het aantal objecten waarvoor Salvage is ingezet, evenals een forse stijging van miljoenenschades, zeer grote branden, branden met asbest en waterschades waarbij Salvage werd opgeroepen.

In de eerste zeven maanden van 2018 werd Salvage bij brand-, explosie-, storm- of waterschade in 5055 objecten ingezet. Dit betekent een stijging van 14 procent ten opzichte van het aantal objecten in dezelfde periode in 2017 (4432 objecten). Alleen al in juli 2018 werd Salvage voor 778 objecten ingezet. Dit waren er ruim tweehonderd meer dan in juli 2017 en het was veruit de hoogste score voor een julimaand.

In de eerste zeven maanden van 2018 deden zich 63 miljoenenschades voor (49 in dezelfde periode in 2017) en 75 zeer grote branden (68 in dezelfde periode in 2017). In juli 2018 deden zich 12 miljoenenschades voor (7 in juli 2017) en 23 zeer grote branden (5 in juli 2017). Dit zijn grote verschillen. Het is denkbaar dat de hitte in juli 2018 een rol heeft gespeeld – bijvoorbeeld doordat zaken sneller vlam hebben gevat of doordat in agrarische objecten bepaalde apparaten voor koeling werden ingezet – maar het verband is nog niet geanalyseerd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →