Staking beveiligers Schiphol van de baan

De beveiligers op Schiphol gaan niet staken op 4 september. De vakbonden FNV, CNV en de Unie hebben een akkoord bereikt met de werkgevers van de beveiligers op de luchthaven.

CNV bevestigt dat de aangekondigde 24-uursstaking van beveiligers op Schiphol ‘voorlopig van de baan is’. “We hebben vannacht alsnog een akkoord bereikt met de werkgevers over een nieuwe cao. De eerste reacties van kaderleden zijn positief. We gaan het resultaat nu voorleggen aan de leden, de acties op Schiphol worden opgeschort”, zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen.

De nieuwe cao geldt alleen voor de beveiligers die op Schiphol werken, en die in dienst zijn van G4S Aviation Security, Securitas en I-Sec. Voor de bijna dertigduizend beveiligers die onder de landelijke cao particuliere beveiliging vallen, is nog geen akkoord bereikt. “De acties op andere locaties waar beveiligers werken, gaan de komende tijd dus gewoon door”, zegt Maas. “Maar we hebben met het akkoord op Schiphol natuurlijk wel iets neergezet. We hopen snel op een uitnodiging voor een gesprek met de werkgevers, om ook voor de beveiligers in de rest van Nederland een goede cao af te spreken.”

Het akkoord bevat een aantal goede afspraken, zegt Maas. “De luchthavenbeveiligers zijn beloond voor hun vasthoudendheid. Na meer dan honderd werkonderbrekingen en de dreiging van een stakingsdag zijn de werkgevers toch overstag gegaan. De gewraakte nullijn voor dit jaar is van tafel, de beveiligers krijgen nu zo snel mogelijk zevenhonderd euro. Ook de werkdruk wordt aangepakt, met betere roosters, waar de beveiligers meer invloed op hebben.”

Nieuwe cao
De nieuwe cao geldt tot 1 oktober 2020. Naast de loonsverhoging van zevenhonderd euro dit jaar (in de vorm van een eenmalige uitkering), krijgen de beveiligers tijdens de looptijd nog twee keer een loonsverhoging: 2,5 procent per 1 januari 2019 en 2,5 procent per 1 januari 2020. “Een andere belangrijke afspraak is dat de beveiligers vanaf 2021 stapsgewijs richting een 36-urige werkweek gaan. Daar betekent omgerekend natuurlijk ook een verbetering van het salaris voor de beveiligers. Een prima zaak.”

Een belangrijke aanleiding voor de acties zat ook in de werkdruk en de invloed van de beveiligers op de roosters. Maas: “Beveiligers krijgen betere roosters en meer zeggenschap. Bij de invulling daarvan betrekken we rooster-experts. Ook krijgen beveiligers meer mogelijkheden om dagen aan te wijzen waarop ze per se níet willen werken. Al met al betekent dit een sterke verbetering voor de beveiligers, als het gaat om een lagere werkdruk en het beter organiseren van werk en privé.”

Nederlandse Veiligheidsbranche
De Nederlandse Veiligheidsbranche is blij met de extra vergoeding die Schiphol beschikbaar stelt. Maar de brancheorganisatie benadrukt dat het spijtig is dat voor de rest van de sector nog niet met de bonden tot afspraken is gekomen. Volgens de organisatie is er geen geld om dezelfde afspraken die zijn gemaakt voor 2018 voor Schiphol ook door te leggen naar de cao Particuliere Beveiliging.

“Wij als werkgevers hebben steeds gezegd dat er geen geld is om nog in 2018 een loonsverhoging te geven. Nu Schiphol met extra geld over de brug is gekomen, verandert die situatie en kunnen de beveiligingsbedrijven die actief zijn op Schiphol (G4S, I-sec en Securitas) hun circa drieduizend medewerkers een eenmalige uitkering geven in 2018. Dit is goed nieuws voor hen, maar lost het probleem voor de resterende (circa 29.000) werknemers in de beveiligingsbranche niet op”, aldus de Nederlandse Veiligheidsbranche in een persbericht.

De NVB is blij dat door het gebaar van Schiphol de staking worden opgeschort, maar benadrukt tegelijkertijd dat zij alle beveiligingsbedrijven in Nederland vertegenwoordigt en dus niet alleen degene die actief zijn op Schiphol.

Klik hier voor het gezamenlijke persbericht van de Nederlandse Veiligheidsbranche en vakbonden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →