Nederland en VS koppelen databank met miljoenen vingerafdrukken

Vernieuwde software voor vingersporen moet het mogelijk maken verdachten sneller en beter te identificeren. Ook worden de Nederlandse databank voor vingerafdrukken en die van de Verenigde Staten aan elkaar gekoppeld. Een app voor politiemedewerkers moet het vergelijkingsproces versnellen.

Sinds 1989 werkt de politie met HAVANK (Het Automatisch Vingerafdrukkensysteem Nederlandse Kollektie). De soft- en hardware daarvan zijn compleet vernieuwd. Dat stelt de politie in staat met minder materiaal toch een solide sporenvergelijking te maken. Bovendien is het systeem nauwkeuriger. Dat biedt nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld in cold cases. Daarbij zijn de veiliggestelde sporen vaak onvolledig of van slechte kwaliteit. Nieuw onderzoek kan leiden tot onbekende verdachten.

Voorlopige hechtenis

In HAVANK 4 staan de vingerafdrukken van ongeveer anderhalf miljoen verdachten en veroordeelden. Jaarlijks worden zo’n 150.000 vingerafdrukken ingevoerd en gecontroleerd. Dit zijn vingerafdrukken van verdachten van een misdrijf waarop voorlopige hechtenis staat of die weigeren zich te identificeren.

Daarvan is 40 procent van een persoon die nog niet eerder was geregistreerd. Deze vingerafdrukken mag de politie gebruiken voor het voorkomen, opsporen, vervolgen en berechten van strafbare feiten en identificatie van onbekende lijken. Ook de snelheid waarmee sporen worden verwerkt, gaat fors omhoog. Een nieuwe app maakt het mogelijk om aangetroffen vingerafdrukken direct te vergelijken met de sporen in HAVANK.

Door online toegang tot de databank van de VS kan de politie direct zelf in die landen naar vingerafdrukken zoeken. Hiertoe is een verdrag met de VS getekend.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →