Politie waarschuwt voor ronselaars op sociale media

De politie waarschuwt voor berichten op sociale media als Instagram en Telegram die afkomstig zijn van ronselaars die met name jongeren proberen te verleiden om hun bankpas en pincode af te geven. De politie ziet de afgelopen maanden een grote toename van zogeheten geldezels, die hun bankrekening uitlenen voor het witwassen van crimineel geld.

De ronselaars beloven dat er veel geld op de rekening van de persoon wordt gestort. Dat geld is afkomstig van criminele activiteiten, zoals Marktplaatsfraude. De criminelen pinnen dan een groot deel van het overgemaakte geld, en de geldezel mag ook een deel houden. Criminelen zetten geldezels in om zelf buiten het zicht van de politie te blijven.

De criminelen verdwijnen zodra het geld is gepind, en de sporen leiden naar de geldezel. Geldezels zijn volgens de politie dan ook geen slachtoffer, maar dader.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →