‘Draagvlak onder Code Verantwoordelijk Marktgedrag groeit’

Dertien beveiligingsbedrijven hebben dinsdag in Lelystad Airport de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekend. Daarmee komt het aantal ondertekenaars dat is betrokken bij aanbestedingen van beveiligingswerkzaamheden op 186. Het draagvlak onder de Code wordt hiermee behoorlijk verbreed. aldus de Codekamer Beveiliging.

In Code-waardige aanbestedingen gaat het naast tarieven ook over onder meer kwaliteit van het werk en de werkdruk van de medewerkers. Vanuit de Code is dit opgenomen in de handleiding Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Deze handleiding en ook het boek Mens en Markt werd uitgereikt aan de ondertekenaars.

Namens de Codekamer Beveiliging gaf Leen van der List (FNV) aan dat alle bedrijven, maar ook opdrachtgevers en makelaars gebruik kunnen maken van de ‘diensten’ van de Codekamer Beveiliging. Als zij tegen aanbestedingen aanlopen die niet conform de Code zijn. Of als er zulke afwijkende eisen worden gesteld dat de inzet en werkdruk van het personeel in gedrang komt. Van der List riep de bedrijven op om van dit soort zaken melding te maken bij de Codekamer. Op basis daarvan kan de Codekamer, vanuit haar neutrale positie, opdrachtgevers (en soms ook beveiligingsbedrijven) aanspreken.

Concurrentie door ZZP-ers
Nadat door Van der List de geschiedenis, de waarden en de normen van de Code waren uiteengezet, volgde er aan de hand van een aantal stellingen een discussie. Hot item onder de aanwezigen bleek te zijn de manier waarop ZZP-ers de markt betreden en opereren tegen tarieven waar tegen ondernemingen die de cao naleven niet kunnen concurreren. Inmiddels zijn daarvoor mogelijkheden bij de branche (beveiligingsbranche.nl) of de Inspectie SZW om dit soort meldingen op te pakken.

Klik hier voor meer informatie over de Code.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →