Politie hielp honderden Nederlanders met gegijzelde computer

Ruim driehonderd Nederlanders hebben dankzij de politie opnieuw toegang gekregen tot hun bestanden nadat hun computer was gegijzeld via ransomware. Vanwege het driejarige bestaan van het platform No More Ransom heeft de politie cijfers gepubliceerd over het gebruik van die site.

Meer dan driehonderd Nederlanders wisten hun computer te ‘ontgijzelen’ van de GandCrab-ransomware, waarmee zij weer toegang kregen tot hun bestanden. Anders hadden zij hiervoor minimaal 600 dollar aan criminelen moeten betalen.

Naast GandCrab helpt de site ook slachtoffers van meer dan tien andere vormen van ransomware. In totaal heeft het platform tweehonderdduizend Nederlandse bezoekers gehad. Inmiddels is de informatie in samenwerking met de Europese politiedienst Europol ook internationaal beschikbaar, wat tot 2,5 miljoen bezoekers heeft geleid. De site is in 36 talen beschikbaar. De politie adviseert om nooit te betalen als een computer is gehackt.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →