Toename schuurinbraken in vijf provincies

Het aantal inbraken in schuren, boxen en garages is in de eerste helft van 2019 in vijf provincies toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Hierbij gaat het om Gelderland, Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Zeeland. Landelijk daalde het aantal inbraken in bijgebouwen juist met 4 procent. Dit blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht.

Landelijk werden tussen januari en juni 12.436 mensen slachtoffer van inbraak in hun schuurtje of garage(box). Dagelijks zijn dit gemiddeld dus bijna zeventig inbraken. Hoewel het aantal inbraken in bijgebouwen landelijk licht is gedaald, is er toch sprake van een toename in vijf provincies.

In de genoemde provincies gaat het om de volgende stijgingen ten opzichte van dezelfde periode in 2018: Groningen (11,8 procent), Drenthe (5,9 procent), (Gelderland 8 procent), Zeeland (27,1 procent) en Noord-Brabant (6,4 procent).

“Met een inboedelverzekering ben je in principe gedekt voor diefstal van inboedel uit je schuur of garage(box). Hier is geen aparte dekking voor nodig. Wel is het van belang om bij waardevolle spullen goed te kijken naar het maximaal verzekerde bedrag”, aldus Bas Knopperts van Independer. “Denk bijvoorbeeld aan elektrische fietsen of duur gereedschap.”

Independer inventariseerde de dekking van 55 verschillende inboedelverzekeringen. Hieruit blijkt dat vijftien van deze verzekeringen een maximaal verzekerd bedrag hanteren voor diefstal uit een bijgebouw. Met bedragen tussen de 250 en tienduizend euro zijn de onderlinge verschillen groot. Bijna elke verzekeraar hanteert wel de regel dat er alleen dekking is als er zichtbare sporen van inbraak zijn. Zijn die er niet en ben je bijvoorbeeld vergeten je schuur op slot te doen? Dan zal een verzekeraar niet uitbetalen.

“Mensen die veel van waarde in hun schuur hebben staan, kunnen het best controleren of hun verzekering een maximaal verzekerd bedrag hanteert en of dit toereikend is. Als dit niet het geval is, kunnen zij uitwijken naar een polis die dit maximale bedrag er niet in heeft zitten”, aldus Bas Knopperts van Independer.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →