Zwaardere screening douaniers havens en vliegvelden

De screening van douanemedewerkers moet worden aangescherpt. Toekomstige, maar ook bestaande douanemedewerkers moeten volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) vaker worden doorgelicht. Aanleiding is de recente smokkel van drugs waarbij douaniers in Rotterdam een rol speelden.

Nieuwe werknemers van de douane moeten al een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen, maar krijgen nu bij de werving ook een extra gesprek. Daarnaast loopt er een onderzoek of bestaande medewerkers na een interne functiewisseling opnieuw gescreend kunnen worden. Het gaat dan om bijvoorbeeld medewerkers vanuit andere onderdelen van de Belastingdienst die naar de douane willen overstappen. Tot nu toe werden die niet opnieuw gecontroleerd. Onderzocht wordt of voorafgaand een eventuele in dienst treden bij de douane opnieuw een VOG moet worden overlegd. Aan deze medewerkers worden dan dezelfde eisen gesteld als aan nieuwe medewerkers.

Ook onderzoekt een werkgroep of het wettelijk mogelijk kan worden om alle medewerkers van de douane periodiek te screenen. Momenteel kan dat alleen bij BOA’s en werknemers met een vertrouwensfunctie binnen de douane.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →