Inbeslaggenomen designeritems op veilingsite aangeboden

Vanaf dinsdag worden exclusieve designeritems zoals kleding, tassen en schoenen op de veilingsite BVA Auctions aangeboden. De items, die soms duizenden euro’s waard zijn, zijn door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de politie en de FIOD inbeslaggenomen. Het veilen van de items betreft een pilot in Noord-Holland.

De inbeslaggenomen items zijn afkomstig vanuit het hele land. Als de pilot een succes blijkt, kan deze landelijk ingevoerd worden. De opbrengst gaat naar de staatskas en wordt bijvoorbeeld gebruikt om slachtoffers van een misdrijf schadeloos te stellen of om het geld dat een veroordeelde van de rechter moet betalen veilig te stellen.

Het is niet nieuw dat inbeslaggenomen spullen verkocht worden op de veilingsite BVA Auctions, aldus het OM. Dit gebeurt al jaren bij waardevolle goederen zoals auto’s en boten. Ook designeritems werden daar eerder verkocht, maar tussen andere producten waardoor ze minder opvielen.

Bij opsporingsinstanties was er bij doorzoekingen te weinig aandacht voor de inbeslagname van designerkleding, -schoenen en -tassen. Die aandacht is er nu volgens het OM wel. De opsporingsambtenaren van de politie en de FIOD worden speciaal getraind om dure designeritems te herkennen, zodat ze ook deze waardevolle items in beslag kunnen nemen tijdens een doorzoeking. De items worden vervolgens op echtheid onderzocht, getaxeerd en aangeboden op de veilingsite BVA Auctions.

De eerste designeritems staan vanaf dinsdagmiddag 15.00 uur online. Klik hier voor meer informatie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →