Snelle en betrouwbare detectie van rook en vlammen in tunnels met AVIOTEC van Bosch

Het AVIOTEC IP starlight 8000 videobranddetectiesysteem van Bosch is nu ook toepasbaar in tunnels voor vroegtijdige en betrouwbare detectie van rook en vlammen. De camera’s zijn een kosteneffectieve aanvulling op bestaande lineaire branddetectoren die vaak worden gebruikt in tunnels. Dergelijke detectoren reageren alleen op merkbare toenames in temperatuur en zijn niet in staat om rook te detecteren. Met de camera’s zijn daarnaast bij incidenten direct beelden beschikbaar voor verificatie van alarmen. Op basis van de beelden kunnen tevens hulpverleners op locatie worden aangestuurd.

De nieuwe versie van AVIOTEC is gebaseerd op algoritmes voor detectie van rook en vlammen die specifiek zijn ontwikkeld voor toepassing in tunnels. De algoritmes zijn geoptimaliseerd tijdens uitvoerige testen in de praktijk. De camera’s vereisen een omgevingslicht van slechts zeven lux voor betrouwbare detectie van rook en vlammen met behulp van ge├»ntegreerde intelligente videoanalyse. Voor gebruik in tunnels is het detectiebereik meer dan verdubbeld van 50 tot ruim 100 meter dankzij toepassing van nieuwe lenzen. Dit bereik komt overeen met de gangbare afstand tussen videobewakingscamera’s op dergelijke plekken. Met AVIOTEC kunnen dezelfde camera’s worden gebruikt voor videobewaking als voor branddetectie. Hierdoor wordt bespaard op kosten voor aanschaf en onderhoud van apparatuur.

Dankzij de intelligente videoanalyse detecteren de camera’s automatisch stilstaande voertuigen, auto’s die in de verkeerde richting rijden en personen die langs de weg lopen. Vergelijkbaar met de detectie van rook of vlammen, wordt dan een bericht verstuurd opdat veiligheidsmedewerkers direct kunnen reageren om de risico’s te beperken. De intelligente videoanalyse is ingebouwd in de camera’s zelf. Hierdoor is geen centrale server nodig die een ‘single point of failure’ zou kunnen vormen. Doordat AVIOTEC doorzoekbare metadata vastlegt van alle gebeurtenissen, zijn beelden van incidenten zeer snel gevonden om bijvoorbeeld de oorzaak van een brand of ongeval te achterhalen.

Naast tunnels is AVIOTEC bij uitstek geschikt voor vroegtijdige detectie van rook en vlammen in vrijwel ieder type gebouw met een grote oppervlakte zoals warenhuizen, vliegtuighangars, winkelcentra en technische ruimtes. Huidige gebruikers van AVIOTEC kunnen hun systeem upgraden naar de nieuwe versie met een gratis firmware update. In bestaande toepassingen waar een groter detectiebereik is vereist, kan een upgrade ook betekenen dat een nieuwe lens moet worden aangeschaft.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →