Banken willen samen transacties checken op witwassen

Er ontglippen nog te vaak criminele transacties aan het zicht van banken en daarom willen vijf banken hun toezicht bundelen. Dat laten ze in een gezamenlijke verklaring via de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten.

ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank kijken of ze daarvoor een nieuwe gezamenlijke organisatie kunnen starten, die de naam Transactie Monitoring Nederland zal krijgen. Het is nog maar de vraag of zo’n organisatie volgens de huidige wetten en regels kan worden opgericht. De banken mogen op dit moment bijvoorbeeld niet zomaar klantgegevens met elkaar delen. Daarom gaan ze het komende half jaar onderzoeken ‘hoe de technische en juridische uitdagingen met succes kunnen worden aangegaan’.

Volgens schattingen van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) wordt in Nederland jaarlijks voor 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen, geld dat op een bepaald moment door de financiƫle instellingen in de bovenwereld stroomt. Van de geldstromen waarop politie en justitie zicht hebben, heeft het Openbaar Ministerie vorig jaar 171 miljoen euro kunnen afpakken.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →