GND komt met checklist brand- en rookpreventie

Brand en rook in woningen en andere gebouwen leveren een enorm gevaar op. Jaalijks vinden ongeveer dertig fatale woningbranden plaats. Bij brand komt steeds extremere rookontwikkeling voor, waardoor de overlevingskansen verminderen.

GND Garantiedeuren heeft daarom een checklist opgesteld om mensen te wijzen op de gevaren en tips te geven om de gevolgen van brand en rook tegen te gaan. Daarin spelen deuren volgens de organisatie een cruciale rol. Bij relatief kleine branden in woon(zorg)gebouwen verspreidt de rook zich steeds vaker door een groot deel van het pand. Het gevolg hiervan is dat bewoners gezondheidsschade oplopen of zelfs overlijden.

Bovendien was de gemiddelde tijd om bij brand te ontsnappen veertig jaar geleden nog zeventien minuten, tegen tegenwoordig nog maar drie minuten. Dat komt door het gebruik van synthetische materialen, meubels en constructies. De synthetische materialen vergroten de rookontwikkeling. Daarnaast vormen lithium-ion-batterijen van bijvoorbeeld scootmobielen of elektrische fietsen een extra risico. Weten hoe je moet handelen bij brand of rook kan levensreddend zijn.

GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten. De aangesloten deurenproducenten maken zich samen sterk voor optimale kwaliteit en prestaties van binnen- en buitendeuren, het bevorderen van het vertrouwen tussen fabrikanten en hun afnemers en maatschappelijke thema’s als veiligheid en duurzaamheid.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →