Sneller duidelijkheid bij aangifte internetoplichting

Wie online aangifte wil doen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) kan voortaan gebruik maken van een zogenoemde ‘slimme keuzehulp’ die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Daarmee wordt sneller vastgesteld of sprake is van een strafbaar feit en krijgt de aangever direct een advies.

Mensen hebben zo eerder duidelijkheid en onterechte aangiftes kunnen worden voorkomen. “Wij krijgen jaarlijks 42.000 aangiftes van aan- en verkoopfraude”, zegt Gijs van der Linden van het LMIO. “In zo’n tienduizend gevallen blijkt na bestudering door de politie dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Je opgelicht vóélen betekent niet altijd dat je ook in strafrechtelijke zin opgelicht bént. Vorig jaar kwamen bijvoorbeeld tientallen aangiftes binnen tegen een webwinkel die tijdens een hittegolf airco’s verkocht. De winkel kon de producten niet leveren, omdat de leverancier in China in gebreke bleef. In dergelijke gevallen ontbreekt de opzet en valsheid. Dan is sprake van een wanprestatie en moet de aangever naar een ander loket.”

Met behulp van de nieuwe ‘slimme keuzehulp’ kan de politie de vele duizenden aangiftes eruit filteren die geen oplichting betreffen. Ook is het mogelijk om mensen die zich wel opgelicht voelen, toch een handelingsperspectief te bieden, bijvoorbeeld door ze te verwijzen naar een juridisch loket.

Sinds begin dit jaar heeft de politie een Nationaal Politielab Artificial Intelligence. Daarin werken politiemensen samen met promovendi van verschillende universiteiten aan de mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie binnen het politiewerk.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →