Europol: cybercrime steeds volwassener en brutaler

Cybercrime wordt steeds volwassener en cybercriminelen worden steeds brutaler in de methodes die zij toepassen. Zij verleggen hun aandacht naar grotere doelwitten waarvan zij denken dat die meer winst zullen opleveren. Ook maken cybercriminelen in toenemende mate gebruik van nieuwe technologieën. Bij cybercrime draait alles om data, zowel voor cybercriminelen als voor onderzoekers. Dat staat in het jaarlijkse rapport over cybercrime dat Europol woensdag heeft gepubliceerd.

De belangrijkste dreigingen geven aan dat het bestrijden van cybercrime steeds complexer wordt. Criminelen passen zich voortdurend aan zodra bepaalde werkwijzes minder efficient voor hen worden, de pakkans wordt vergroot of als er zich nieuwe lucratieve mogelijkheden voordoen. Nieuwe dreigingen ontstaan niet alleen door nieuwe technologieën, maar vaak ook door bekende kwetsbaarheden in bestaande technologieën waarvoor gedurende een bepaalde (langere) periode geen patches beschikbaar worden gesteld. Het bestrijden van cybercrime moet daarom niet alleen zijn gericht op de potentiële gevolgen van toekomstige technische ontwikkelingen op het gebied van cybercrime zoals kunstmatige intelligentie, maar ook cybercrime in holistische zin benaderen, inclusief preventie, bewustzijn, trainingen over de risico’s, voorbereiding op incidenten en te nemen maatregelen.

Het zesde Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) rapport van Europol werd woensdag gepresenteerd tijdens de Europol-INTERPOL Cybercrime Conference op het hoofdkantoor van Europol. Het rapport biedt een overzicht van de voornaamste dreigingen en ontwikkelingen op het gebied van cybercrime in het afgelopen jaar.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →