Bouwmarkten en overheid ondertekenen Convenant Preventie Woninginbraken

De afgelopen jaren daalt het aantal geregistreerde woninginbraken. Toch zijn jaarlijks nog 42.000 mensen slachtoffer van woninginbraak. De gevolgen zijn vaak zeer ingrijpend. Daarom maken bouwmarkten, ijzerwarenspeciaalzaken, overheid en politie zich sterk om woninginbraak te voorkomen. Zij ondertekenen donderdag het Convenant Preventie Woninginbraken.

Het convenant bevestigt het gemeenschappelijke doel het aantal woninginbraken verder te verminderen. Daarom komt er meer aandacht voor het belang van goede sloten en andere inbraakwerende maatregelen.

Inbrekers kijken niet naar waar je woont, maar hoe makkelijk zij binnen kunnen komen. Met name de achterdeur blijkt een zwakke plek. In bijna twee op vijf gevallen (39 procent) wordt via de achterdeur ingebroken. De voordeur staat met 32 procent op nummer twee. Vooral nu zijn inbraakwerende maatregelen belangrijk, want van oktober tot en met januari is de kans op inbraak 33 procent groter dan in de overige maanden van het jaar. Goed hang- en sluitwerk, anti-inbraakstrips en goede verlichting verlagen de kans op woninginbraak aanzienlijk en maken de woning daarmee minder interessant voor inbrekers.

De ondertekenaars van het convenant gaan hun klanten beter voorlichten over gecertificeerde sloten en andere inbraakwerende maatregelen. Op die manier helpen zij het aantal woninginbraken terug te dringen en woningen minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers.

De belangrijkste tips om woningen beter te beveiligen, zijn onder meer het gebruiken van goedgekeurde sloten en sluitingen op (garage)deuren, ramen en lichtkoepels. Deze zijn herkenbaar aan het SKG-logo met 2 of 3 sterren. Zorgen voor een anti-inbraakstrip bij de voor- en achterdeur. In bijna de helft van de inbraken wordt een koevoet of schroevendraaier gebruikt. Met anti-inbraakstrips is dat niet zomaar meer mogelijk. Maak het makkelijk om te zien wie er voor de deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan het pad achter het huis.

Het Convenant Preventie Woninginbraken is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is ondertekend door de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche, DGN Retail (HUBO, Multimate), Hornbach, Praxis, DESTIL Prolians, Transferro (Probin), Nicovij (Profnorm, E-Norm en Lockmasters), Kluswijs, Intergamma, Bauhaus, Ferney en Quofi.

Klik hier voor meer informatie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →