110 miljoen euro extra voor bestrijding georganiseerde criminaliteit

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit voor de bestrijding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de oprichting van een speciale antidrugseenheid, het Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Ook komt er betere beveiliging voor rechters, officieren van justitie en advocaten en moet voorkomen worden dat kwetsbare jongeren het criminele pad opgaan.

Het geld is bedoeld voor de zware criminaliteit. “We gaan de drugsbendes oprollen, we gaan hun geld afpakken en voorkomen dat jonge mensen daar terechtkomen”, aldus minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in het NOS Radio 1 Journaal.

In september maakte hij al bekend dat er een speciale brigade moest komen die de drugscriminaliteit aanpakt naar aanleiding van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. De komende maanden moet de brigade, die onder de Nationale Politie komt te vallen, worden ingericht met specialisten van de politie, het FIOD en de Koninklijke Marechaussee.

De coalitie reageert positief op het extra geld, maar er klinkt ook stevige kritiek omdat het om ‘incidenteel’ geld gaat, dat wil zeggen dat er maar één keer extra geld komt en niet iedere jaar opnieuw.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →