Aanhoudingen op verdenking van plegen plofkraken in Duitsland

De afgelopen periode zijn in Nederland drie mannen aangehouden op verdenking van het plegen van plofkraken in Duitsland. Woensdag werden in Nederland op vijf adressen doorzoekingen verricht. De aanhoudingen en de doorzoekingen werden op verzoek van de Duitse autoriteiten door de Nederlandse politie verricht. Ze maakten deel uit van een groot Duits onderzoek waarin in totaal dertien personen werden aangehouden.

De drie aanhoudingen in Nederland vonden plaats in Deventer, Amsterdam en Mierlo. De verdachte die in Mierlo werd aangehouden, zal donderdag worden voorgeleid aan de officier van justitie die zal beslissen of hij in overleveringsdetentie wordt geplaatst. De andere twee in Nederland aangehouden verdachten zitten inmiddels in overleveringsdetentie. Het is uiteindelijk aan de rechter om over de overlevering aan de Duitse autoriteiten te beslissen.

In Duitsland vinden de afgelopen jaren regelmatig plofkraken op geldautomaten plaats. Bij de plofkraken wordt veelal gebruik gemaakt van explosieven en zeer snelle vluchtauto’s. Politie en justitie van Osnabrück zijn al langere tijd met een onderzoek bezig om verdachten van plofkraken, die woonachtig zijn in Nederland, op te sporen.

In samenwerking met de Nederlandse en Belgische politie, het Openbaar Ministerie en met ondersteuning van het BKA (Bundes Kriminal Amt) en Europol zijn de afgelopen tijd in Duitsland, België en Nederland in totaal dertien verdachten aangehouden. Naast de drie verdachten die in Nederland werden aangehouden zijn er twee verdachten in België aangehouden. De andere verdachten werden in Duitsland aangehouden. De verdachten worden door de Duitse autoriteiten in verband gebracht met twaalf plofkraken waarbij voor vier miljoen schade werd aangericht.

Bij de actie zijn in Nederland en Duitsland meer dan honderd politiemensen ingezet om de aanhoudingen te verrichten en de doorzoekingen uit te voeren. In Nederland lag de coördinatie van de actie bij het OM in Amsterdam.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →