Luchtruim boven PI Vught tijdelijk gesloten vanwege verhoogd risico op vluchtpogingen via de lucht

Het luchtruim boven de penitentiaire inrichting in Vught is tijdelijk gesloten. Aanleiding is een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht.

De aanpak van georganiseerde criminaliteit leidt tot een toename van arrestaties van een ‘buitencategorie’ van zware criminelen. Deze personen realiseren zich dat lange gevangenisstraffen in het verschiet liggen. Omkoping, chantage en extreem gewelddadige ontsnappingspogingen zijn scenario’s waar de Dienst Justitiële Inrichtingen rekening mee houdt. Omdat het volgens DJI niet gaat om een acuut risico, gaat het tijdelijk vliegverbod in vanaf 1 juli.

Met het verbod moet worden voorkomen dat criminelen inlichtingen over de infrastructuur van de gevangenis verzamelen via bijvoorbeeld luchtfoto’s. Ook moeten de mogelijkheden om met luchtvaartuigen smokkelwaar de gevangenis binnen te brengen, zoals wapens, drugs en mobiele telefoons worden verkleind.

Veiligheidsrisicogebied

De sluiting van het luchtruim is tijdelijk en kan verlengd worden als daar aanleiding toe is. De maatregel komt bovenop de bestaande maatregelen die er zijn om de veiligheid en orde in een gevangenis te bewaren, zoals de aanwijzing van het gebied rondom de gevangenis als veiligheidsrisicogebied, cameratoezicht en extra surveillance door de politie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →