Politieambtenaar die tegen betaling informatie leverde veroordeeld voor corruptie

De rechtbank Overijssel heeft een 38-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor schending van zijn ambtsgeheim, ambtelijke omkoping en computervredebreuk. De schatting is dat de politieambtenaar op deze manier ruim veertigduizend euro zou hebben verdiend. Dit moet hij terugbetalen aan de Staat.

Twee jaar lang zocht de politieambtenaar veelvuldig informatie op over specifieke personen en kentekens in de politiesystemen. Tegen betaling deelde hij deze informatie vervolgens met een of meer mannen die hij kende van vroeger.

De rechtbank rekent het de politieambtenaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie en het in hem gestelde vertrouwen op ernstige wijze heeft geschonden. Een politieambtenaar neemt, gelet op zijn taak en functie, een bijzondere plaats in de samenleving in. De man heeft met zijn handelen de rechtsstaat ondermijnd en ernstige schade toegebracht aan het vertrouwen dat in de politieambtenaar gesteld wordt.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →