Ook in hoger beroep veroordeling voor kunstroven Singer Museum en Hofje van Aerden

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft verdachte Nils M., net zoals de rechtbank Midden-Nederland heeft gedaan, veroordeeld voor twee kunstroven. Uit het Singer Museum in Laren is schilderij ’Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh weggenomen en uit het museum ‘t Hofje van Aerden in Leerdam het schilderij ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals.

De verdachte heeft ook in hoger beroep ontkend iets met de kunstroven te maken te hebben en door zijn advocaat is aangevoerd dat er te weinig bewijs is voor een bewezenverklaring. Het hof oordeelt anders.

Vlak bij de plaats van de inbraak in Laren is een DNA-mengprofiel van de verdachte gevonden op de afgebroken lijst van het gestolen schilderij. Op de plaats van de inbraak in Leerdam is op een spanband hangend over de omheiningsmuur van de museumtuin eveneens een DNA-mengprofiel van de verdachte aangetroffen.

Schakelbewijs

Het hof heeft daarbij ook gekeken naar de vergelijkbare manier waarop beide inbraken zijn gepleegd en heeft dit als schakelbewijs gebruikt. Daarnaast is de verdachte veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen met munitie en meer dan tienduizend pillen MDMA.

Het hof sluit aan bij de straf die de rechtbank heeft opgelegd: een gevangenisstraf van acht jaar. In de periode tussen de kunstroven en de dag dat de verdachte werd aangehouden en in voorarrest is gegaan, heeft hij een taakstraf opgelegd gekregen voor een ander strafbaar feit. Om deze reden worden 50 dagen op de acht jaar gevangenisstraf, de maximaal op te leggen gevangenisstraf voor deze combinatie van feiten, in mindering gebracht.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →