Veiligheidsbranche waarschuwt voor zwartwerkers bij evenementenbeveiliging

Oproepen op sociale media om binnen een paar werkdagen als beveiliger te werken op een evenement moeten de wenkbrauwen doen fronsen. De Nederlandse Veiligheidsbranche wijst er op dat het inzetten van beveiligers op een evenement een ND-vergunning vereist.

Alleen beveiligingsorganisaties met zo’n vergunning is het vrij om beveiligers te werven en deze in te zetten op een evenement.

Daar komt nog veel bij kijken, aldus de brancheorganisatie. Zo is het is vrijwel onmogelijk om op zeer korte termijn aan alle regels te voldoen, zoals het ontvangen van toestemming en een beveiligingspas.

Beveiligingspassen

Beveiligers zijn altijd verbonden aan een beveiligingsorganisatie. Beveiligingspassen van beveiligers worden verstrekt op de vergunning van een beveiligingsorganisatie. Het is verboden om buiten de vergunning van de beveiligingsorganisatie om te werken. Direct beveiligers benaderen en buiten de beveiligingsorganisatie om aan de slag laten gaan is dus in strijd met de wet. Dat geldt voor organisatoren, maar ook voor beveiligingsorganisaties.

Beveiligingsorganisaties kunnen onder voorwaarden wel beveiligers inhuren van een andere beveiligingsorganisatie. Het is niet toegestaan om beveiligers van een andere beveiligingsorganisatie direct te benaderen en in te zetten buiten de beveiligingsorganisatie op wiens vergunning de beveiligingspas is verstrekt.

Zwartwerken

Naast de oproep aan beveiligers om te komen werken als evenementenbeveiliger, verschijnen op sociale media ook oproepen om te komen zwartwerken en oproepen aan niet-beveiligers om toch als zodanig te komen werken. Deze zwartwerkers, ‘mannen in het zwart’ en beunhazen handelen op meerdere manieren in strijd met de wet.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →