Kamervragen na vluchtpoging verslaafde gedetineerde tijdens onbewaakt ziekenhuisbezoek

De VVD wil opheldering van minister Weerwind (Rechtsbescherming) over een onbewaakt ziekenhuisbezoek van een verslaafde gedetineerde in Limburg. De man is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor een gijzeling en marteling en is een bekende in het drugsmilieu in Maastricht.

De man kreeg toestemming van de directie van de gevangenis voor een onbewaakt bezoek aan het ziekenhuis in Geleen. Tijdens dat bezoek sloeg hij op de vlucht. Binnen een half uur kon de man alweer worden aangehouden.

De beslissing om geen bewaking te regelen noemt de directie van de gevangenis tegen 1Limburg een ‘weloverwogen risicoafweging’. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wil van de minister weten wat het afwegingskader is aan de hand waarvan besloten wordt of een gedetineerde onbewaakt een penitentiaire inrichting mag verlaten.

“Op welke wijze wordt bij deze afweging de aard van het strafbaar feit betrokken en eventuele verslavings- en/of gedragsproblematiek? Hoe wordt voorkomen dat potentieel vluchtgevaarlijke gedetineerden onbewaakt op verlof gaan? Deelt u de mening dat voorkomen moet worden dat onnodige risico’s worden genomen bij het toestaan van bezoek buiten de penitentiaire inrichting?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →